Arktisen Upeeta: Gritt

Ikäraja: 12
Kesto: 1h 58min
Lajityyppi: Draama
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Itonje Søimer Guttormsen
Kieli: Norja
Tekstitys: Englanti

Päällisin puolin ohjaaja Itonje Søimer Guttormsinen ja pääosanäyttelijä Birgitte Larsenin yhteisen 30-minuuttisen lyhytelokuvan Retrett (2016) pohjalta luoma kokopitkä suurella palolla taidemaailmaan pyrkivästä performanssitaiteilija Grittistä on kertomus vankkumattomasta halusta luoda ja tulla tunnustetuksi taiteilijana sekä niistä vaikeuksista, joita raskasoviseen taidemaailmaan sisälle pyrkiminen aiheuttaa. Syvemmältä tarkasteltuna Gritt on kuvaus monitahoisesta ja monelta osin virheellisestä ihmisestä, jolla on lähes pakonomainen tarve jättää jonkinlainen merkki maailmaan ja tulla huomatuksia.

Vaihtoehtoteatterien piireissä Los Angelisissa, Berliinissä ja Tanskassa vuosia läpimurtoaan etsinyt Gritt suunnittelee tätinsä kissavahtina Oslossa omaa performanssitaiteen magnum opustaan, koko kaupungin kokoista kollektiivista suurteosta “The White Inflammation”, joka muuttaa skandinaavisen yhteiskunnan ajattelutavan paitsi itsestään, myös koko maailmasta. Kun paljastuu, ettei Gritt ole tarpeeksi ammattimainen toimija saamaan hakemaansa rahoitusta, hänen polttava tarpeensa luoda ja johtaa omaa projektiaan alkaa ylittää sovinnaisuuden rajoja ja työntää Grittiä myös kohti omia äärirajojaan.

Taidemaailman humoristiset puolet tunnistava elokuva rakentuu taidokkaan hienovaraisesti käsittelemään lähtökohtaansa raskaampiakin asioita, kuten torjunnan kohtaamista, kodittomuutta, pakkomielteisyyttä ja keskeneräisyyttä ihmisenä.

Alkukuvana Grittille nähdään Tone Ottilien lyhytelokuva Babydyke (Babylebbe, Tanska 2019, 20min.), jossa isosiskonsa “vauvalesboksi” nimeämä nuori ja epävarma Frede osallistuu siskonsa ja hänen ystävien kanssa queer-bileisiin, toivonaan päästä uudestaan läheiseksi entisen tyttöystävänsä kanssa.