Arktisen Upeeta: Ikuiseen rauhaan

Ikäraja: K7
Kesto: 1h 20min
Lajityyppi: Dokumentti
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Ville Suhonen
Kieli: Suomi
Tekstitys: Englanti

Ville Suhosen uutuusdokumentti avaa yhden Suomen historian kuuluisimman ja merkittävimmän rauhanaktivistin, pasifistin ja aseistakieltäytyjän Arndt Pekurisen (1905 – 1941) elämää ja kohtaloa arkistomateriaalien ja Pekurisen läheisten autenttisten haastatteluiden, kirjeiden ja muistojen kautta.

Pekurinen puhui väkivallattomuudesta, aseistakieltäytymisestä ja rauhasta aikana, jolloin Suomen ilmapiiri oli vahvasti militarisoitunut ja nationalistinen. Hänen sanomansa nähtiin maskuliinisuuden irvikuvana ja maanpetoksena, jonka seurauksena Pekurinen ajautui vankilakierteeseen, vaikka mm. ensimmäisen maailmansodan jälkeen aseidenriisunnan ja rauhan puolesta propagoinut eurooppalainen sivistyneistö ja älymystö, mukaanlukien mm. Bertrand Russell ja Albert Einstein, antoivat julkisesti tukensa Pekurisen tavoitteille ja lähettivät kirjelmiä Suomen hallitukselle Pekurisen vankeustuomioiden katkaisemiseksi. Pekurinen teloitettiin viimein rintamalla joulukuussa 1941, kun hän kieltäytyi pukemasta päälleen sotilasasua.

Ikuiseen rauhaan on informatiivinen, ihmisläheinen ja edelleen ajankohtainen kertomus mielipiteidensä vuoksi vainotuista ihmisistä, jotka eivät suostu luopumaan periaatteistaan voiman edessä. Suomiräppäri Asan sanoin: “Aina löytyy uusi A. Pekurinen”.

Huom: näytöstä seuraa paneelikeskustelu aseistakieltäytymisestä tämän päivän Suomessa, voit lukea lisätietoja keskustelusta klikkaamalla tästä.