Arktisen Upeeta: Passion

Ikäraja: 16
Kesto: 1h 32min
Lajityyppi: Dokumentti
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Maja Borg
Kieli: Englanti
Tekstitys: Englanti

Tässä syvästi henkilökohtaisessa työssä elokuvaohjaaja ja taiteilija Maja Borg haluaa hyväksikäyttöä sisältäneen tuhoisan suhteen jälkeen tutkia BDSM-kontekstissa sekä alistettavassa että dominoivassa roolissa olemista, luodakseen uudestaan omat rajansa ja tullakseen sinuiksi intiimiyden kanssa. Borg kuvaa BDSM:ää harjoittavia miehiä Berliinissä, Tukholmassa ja Barcelonassa sekä vierailee queer-pornoelokuvan kuvauksissa ja tukehduttamissessiossa, jonka lisäksi osallistuu itse sekä alistettuna että dominoivana osana BDSM-sessioihin. Ohjaaja käsittelee läpi elokuvan aiempia kokemuksiaan ja prosessiin liittyviä tunteitaan, keskustelee elokuvan aiheista papin kanssa, sekä saa kohtaamansa ja kuvaamansa ihmiset reflektoimaan omaa suhdetta alistamiseen ja alistetuksi tulemiseen tavalla, joka on aihetta tuntemattomallekin katsojalle humaani ja valaiseva. Borg myös tekee omassa prosessissaan ja naispapin kanssa teemoja käsiteleessään yllättäviä havaintoja BDSM:n ja kristinuskon harjoitteiden väliltä löytyvistä tunteellisista ja henkisistä yhteneväisyyksistä.

Passion on tutkielma rajoista ja vallasta, ja myös katsojaa pyydetään pitämään huolta omista rajoistaan – elokuvassa näytetään muun muassa suostumuksellista lyömistä, neuloja ja verta.

Alkukuvana Passionille nähdään ruotsalainen lyhytelokuva A Mother’s Body (2020, 9min.), jossa ohjaaja Jonelle Twum kuvaa äitiään, hotellisiivoojaa, työssään ja pohtii, millasia kipuja ja tunteita äitinsä keho kantaa mukanaan, tämän raadettua kovissa töissä läpi elämänsä elantonsa eteen.