Arktisen Upeeta: The Act of Killing

Ikäraja: 16
Kesto: 2h 40min
Lajityyppi: Dokumentti
Valmistumisvuosi: 2012
Ohjaaja: Joshua Oppenheimer, Christine Cynn
Kieli: Indonesia
Tekstitys: Englanti

Vuosien 1965–1966 aikana arviolta yli miljoona kommunistia, kommunistiksi epäiltyä ja kommunistien sympatiseeraajaksi luettua sekä lukuisiin eri etnisiin vähemmistöihin kuuluvaa ihmistä surmattiin Yhdysvaltain ja lännen tukemissa anti-kommunistisissa joukkosurmissa Indonesiassa. Tuohon aikaan 25-vuotias Anwar Congo myi mustan pörssin elokuvalippuja, mutta nousi joukkotappamisen aikaan ystävineen nopeasti yhdeksi pelätyimmistä ja tehokkaimmista kuolemanpartioiden johtajista, joka vastasi henkilökohtaisesti yli tuhannen ihmisen tappamisesta.

Yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin tanskalaisohjaajat Joshua Oppenheimer ja Christine Cynn kutsutaan Congon toimesta kuvaamaan, kun hän yhdessä ystäviensä kanssa lavastaa pienikokoisissa ja massiivisissa rekonstruoinneissa tappamisen vuotensa uudestaan – he rakentavat filmatisoidut esitykset oikeista surmista lempielokuviensa genrejen, kuten gangsterifilmien, lännenelokuvien ja musikaalien ympärille. Voiko kauheimpiin kuviteltaviin tekoihin syyllistynyt ihminen käydä historiansa läpi katumatta ja viihteenä?

Tämä Werner Herzogin ja Errol Morrisin tuottama elokuvatapaus palkittiin ilmestyessään moninkertaisesti ja valittiin lukuisten elokuvakriitikkojen ja mm. Sight & Sound -lehden toimesta vuoden 2013 parhaaksi elokuvaksi. The Act of Killing on yksi surrealistisimmista, pysäyttävimmistä ja omalaatuisimmista katsannoista ihmisen pimeälle puolelle.