Arktisen Upeeta: Yhdet vielä

Ikäraja: 12
Kesto: 1h 57min
Lajityyppi: Draama
Valmistumisvuosi: 2020
Ohjaaja: Thomas Vinterberg
Kieli: Tanska
Tekstitys: Suomi

Vuoden 1998 Juhlat -elokuvallaan elokuvakerronnan paljaimmilleen pelkistettyä teknisyyttä korostaneen Dogma 95 -suuntauksen käynnistänyt mestariohjaaja Thomas Vinterberg (Juhlien lisäksi mm. Jahti ja Kommuuni -elokuvat) putsasi tuoreimmalla työllään vuoden 2020 European Film Awards -gaalan palkintopöydän voittamalla parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen, parhaan käsikirjoituksen ja parhaan miespääosan palkinnot.

Kriittisesti ylistetyssä elokuvassa Vinterbergin aikaisemmista töistä tutut tanskalaisen näyttelytyön kärkitekijät (Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe ja Magnus Millang) esittävät neljää keski-ikäistä ja keskiluokkaista opettajaa, jotka yhteisessä illanistujaisessa päättävät laittaa testiin erään norjalaisen filosofin uskomuksen, jonka mukaan ihmisellä on synnynnäisesti 0,5% liian vähän alkoholia veressään. Pragmaattisella pieteetillä miehet pitävät itseään aluksi tarkkaan kontrolloidun päihtyneisyyden tilassa ja huomaavat elämänlaadussaan positiivisia muutoksia, mutta ei kestä kauan kunnes ryhmä alkaa erkanemaan tieteellisen tutkimuksen premissistään ja kukin aloittaa matkansa yhä syvemmälle alkoholin liikakäytön rumiin seurauksiin.

Vapautta, vastuusta ja seuraamuksia käsittelevä Yhdet vielä on todellisen ryyppypytken tapaan yhtälailla sekä hurmiollista ekstaasia ja kiihkeitä huippuja kuin niiden jälkitilojen ja syvien alhojen selvittämistä.