Kino Aurora: Tiikerit

Ikäraja: 12
Kesto: 1h 56min
Lajityyppi: draama, koko perheen
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Ronnie Sandahl
Kieli: Ruotsi
Tekstitys: Suomi

Kun ruotsalainen jalkapalloilija Martin Bengtsson myytiin 16-vuotiaana italialaiseen suurseuraan, hänen suuri unelmansa toteutui. Elokuva Tiikerit on tositarina unelmasta – suurista areenoista, juhlista ja nopeista autoista – mutta myös teollisuudesta, jossa ei enää ollut kyse voittamisesta tai häviämisestä, vaan selviytymisestä. Elokuva perustuu Martin Bengtssonin omaelämänkerralliseen romaaniin ”I skuggan av San Siro”.

Tiikerit valittiin Ruotsin ehdokkaaksi Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoon.

Elokuvan pääosassa nähdään Erik Enge, joka on kotoisin Ahvenanmaalta. Engen ura sai alkunsa Ulrika Bentgsin ohjaaman Lärjungen (Oppipoika) -elokuvan myötä. Aiemmin tänä vuonna, hänet palkittiin Göteborgin elokuvajuhlilla parhaana näyttelijänä ja Tiikerit -elokuva palkittiin samassa yhteydessä parhaana pohjoismaisena elokuvana.

Martin Bengtsson on Ruotsin kaikkien aikojen lupaavimpia jalkapalloilijoita. Pojan unelma toteutuu 16-vuotiaana, kun hänet myydään italialaiseen suurseuraan. Unelmalla on kuitenkin kova hinta, joka syntyy uhrauksista, omistautumisesta, paineista ja ennen kaikkea yksinäisyydestä. Martin alkaa kyseenalaistaa sitä, haluaako hän sittenkään elää tällaista elämää. Ronnie Sandahl kertoo tositarinan 16-vuotiaasta jalkapallolahjakkuudesta Martin Bengtssonista ja tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman ammattilaisurheilun maailmaan. Tigrar (Tiikerit) -draama on kasvutarina nuoren miehen pakkomielteestä maailmassa, jossa kaikella ja kaikilla on hintalappu.

Palkintoraadin perustelu

”Ronnie Sandahl kuvaa taidokkaasti urheilun rujoa puolta ja maailmaa, jossa nuoret kyvyt typistyvät pelkiksi vartaloiksi, kilpailuhengeksi ja viimeisimmän suorituksensa arvoisiksi. Kuvaus ja äänitys vangitsevat yksityiskohtia, jotka kasvattavat kertomusta, kuvastavat sisäistä ja ulkoista kaaosta sekä välittävät harvinaislaatuisen aidosti jalkapallokentän hermopaineet ja areenan sähköistyneen tunnelman. Erik Enge kannattelee elokuvaa harteillaan ja täyttää jokaisen kuvaruudun herkkävireisellä tulkinnallaan sekä kasvonliikkeiden ja kehonkielen vaihtuvilla vivahteilla. Tuloksena on harvinaisen hieno yhdistelmä henkilöohjausta ja lahjakasta näyttelijäntyötä.” (norden.org)