Kino Aurora: Eläinoikeusjuttu

Eläinoikeusjuttu on henkilökohtainen dokumenttielokuva Saila Kivelästä, joka on käyttänyt ison osan elämästään muuttaakseen eläinteollisuutta ja paljastaakseen sen vääryydet. Se seuraa kymmenen vuoden ajan kolmikkoa, joka haluavat samaa, mutta eri tavoin. Saila Kivelä on tullut julkisuuteen eläintilojen salakuvaajana ja hänen sisarensa Mai Kivelä on kansanedustaja. Aktivistiliikkeessä vuodesta 1996 mukana ollut Kristo tekee entistä suuruudenhullumpia salakuvauskampanjoita, mutta banalisoituuko kuva kärsivästä eläimestä vai muuttuuko eläinten asema oikeasti? Ketkä syytetyn penkille joutuvat, ja mikä on tulos, kun ikäviä kuvia paljastuu?

Eläinoikeusjuttu on intiimi tarina aktivismiin kasvamisesta ja omien rajojen kohtaamisesta. Tarina salakuvien takaa lomittuu vuodesta 2010 valmisteilla olleen uuden eläinlain syntyyn. Lain luvattiin korjaavan ongelmat ja se määritteleekin yli miljardin eläimen kohtelua maassamme seuraavat vuosikymmenet. Elokuva sisältää seurantamateriaalia kymmenen vuoden ajalta, aktivistien salakuvia sekä Sailan ja Main lapsuusvideoita. Elokuva pohtii millaista omistautumista taistelu eläinten oikeuksien puolesta vaatii ja kuinka voi sovittaa nuoruuden idealismin realismiin, joka on täysin oikeudentuntosi vastainen.

SYNOPSIS
Saila on intohimoinen eläinaktivisti, jonka sisko Mai on aina ollut hänen suurin aktivisti-idolinsa. Main vaihdettua aktivismin politiikkaan Saila pelkää, että hänen siskostaan tulee osa järjestelmää, jota vastaan he yhdessä taistelivat. Sailan toivo kuitenkin herää, kun Mai saa hallitusneuvotteluissa paperin vuosikausia odotetusta eläinlain uudistuksesta omiin käsiinsä.

Saila tunnusti vuonna 2009 julkisesti kuuluvansa aktivistiryhmään, joka on kuvannut salaa satoja eläintiloja. Tästä seurasi yli kolme vuotta kestänyt oikeustaistelu, jossa Sailalle ja toiselle kuvaukset tunnustaneelle aktivistille Karrylle vaadittiin vankeusrangaistuksia ja lähes kahdensadan tuhannen euron vahingonkorvauksia. Aktivistiryhmän veturi Kristo näki Sailan liikkeen tulevaisuutena, mutta Saila ei pystynyt enää kohtaamaan eläinten kärsimystä.

Kun Saila ensi kertaa astui maatilojen sisään kuvaamaan, hän uskoi eläinten kohtelun muuttuvan hetkessä suuren yleisön nähdessä materiaalin. Nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin veganismi on muotia, kansainväliset huippumuotitalot ovat lopettaneet turkisten käytön ja aktivistit ovat saaneet kaupat poistamaan häkkikanaloiden munat hyllyiltään. Lukuisista salakuvauskandaaleista ja poliittisista lupauksista huolimatta yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut: eläinten kohtelu.