Kino Aurora: Kouluvuosi Japanissa (+keskustelupaneeli)

Ikäraja: S
Kesto: 1h 20min
Lajityyppi: dokumentti
Valmistumisvuosi: 2024
Ohjaaja: Ema Ryan Yamazaki
Kieli: Japani
Tekstitys: Suomi

Näytöksen jälkeen keskustelemassa elokuvan tuottaja Outi Rousu, yliopistolehtori ja tutkija Antti Lokka Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta, luokanopettaja Pirkko Ritanen Halssilan koulusta, sekä juuri Japanista vaihto-opiskelusta palannut Kino Auroran työntekijä ja yliopisto-opiskelija Sanni Laitila.

Suomalaisen peruskoulun tilanne puhuttaa laajasti, mutta dokumenttielokuvia aiheesta ei vielä ole nähty. Tokiolaisen alakoulun lasten ja heidän opettajien kouluvuodesta kertova dokumenttielokuva Kouluvuosi Japanissa kuitenkin nostaa peilin myös suomalaisen peruskoulun eteen ja herättää kysymään miltä lastemme peruskoulu näyttää ja miten opettajat voivat?

Empaattinen ja ajatuksia herättävä dokumenttielokuva Kouluvuosi Japanissa kertoo poikkeuksellisen intiimisti japanilaisesta peruskoulusta, jonka järjestelmä perustuu vanhaan sotilaskoulutukseen ja tiukkaan hierarkiaan. Lapset oppivat jo varhain hyviä tapoja, oppivat noudattamaan sääntöjä ja osoittamaan kunnioitusta, aivan erityisesti opettajia (’sensei’) kohtaan.

Taitava kuvausryhmä on saanut ainutlaatuisen sisäänpääsyn kouluun. Lapset ja opettajat ovat luontevia kameran edessä, ja välittävät koulutyön ilot ja surut. Koulun henkeä kuvastaa ilmaisu “rakastavaa kurinpitoa”.

Elokuva pohtii uniikin ja tiukan japanilaisen koulujärjestelmän ajanmukaisuutta, mutta erityisen vahvasti se osoittaa koulun merkityksen sen kasvattaessa lasta yhteisön jäseneksi.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Päivi Takala, joka on myös soittaa musiikin yhdessä muusikko Pekka Nylundin kanssa. Musiikin äänittäjä ja miksaaja on Miikka Huttunen. Elokuvan suomalainen tuotantoyhtiö Pystymetsä Oy on erikoistunut käsittelemään elokuvissaan yhteiskunnallisia ja ajankohtaisia aiheita. Yhtiön edellinen dokumenttielokuva Tytöt pidetään pallo(2021) käsittelee nuorten urheiluvalmennuksen ja urheilun tasa-arvon kysymyksiä ja dokumenttielokuva Vika! (2024) pohtii merkityksellistä ikääntymistä ja ihmisoikeuksia. Kouluvuosi Japanissa elokuva osallistuu keskusteluun ajankohtaisesta aiheesta.

OHJAAJA JA LEIKKAAJA EMA RYAN YAMAZAKI

Ema kasvoi japanilais-brittiläisessä perheessä Osakassa. Hän työskentelee kahdessa kulttuurissa, Tokiossa ja New Yorkissa. Ema kykenee hienovaraisesti tarkastelemaan länsimaista ja japanilaista kulttuuria tarvittavalla etäisyydellä ja samalla kuitenkin ymmärtäen molempia kulttuureja. Tämä on arvokas taito ohjaajalle ja leikkaajalle.

Valmistuttuaan New Yorkin yliopistosta, Ema aloitti kansainvälisesti palkitun (EMMY, Oscar, Peabody) yhdysvaltalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja, mm. Spike Leen elokuvien leikkaaja Samuel Pollardin assistenttina. Ema on taitava ja herkkävaistoinen ohjaaja-leikkaaja, jonka leikkaamia elokuvia ovat esittäneet mm. HBO, PBS, CNN ja lukuisat elokuvafestivaalit. Esikoisohjaus, dokumenttielokuva MONKEY BUSINESS: THE ADVENTURES OF CURIOUS GEORGE’S CREATORS (2017) levisi maailmanlaajuisesti, avasi LA elokuvajuhlilla ja palkittiin mm. Nantucket elokuvafestivaalilla. Japanin menestyksekkäästä baseball-joukkueesta kertova dokumenttielokuva KOSHIEN: JAPAN’S FIELD OF DREAMS (2019) sai ensi-illan DOC NYC festivaalilla ja elokuvateattereissa Japanissa.

VASTAAVA TUOTTAJA ERIC NYARI

Yhdysvalloissa varttunut Eric työskentelee kahdessa kulttuurissa Tokiossa ja New Yorkissa, tuottaen fiktioita ja dokumenttielokuvia ja toteuttaen omistamassaan yrityksessä myös klassikoelokuvien restaurointi-projekteja.
Eric tunnetaan yhteistyöstä kansainvälisesti tunnetun, edesmenneen japanilaisen säveltäjä Ryuichi Sakamoton kanssa, jonka työstä Eric on tuottanut kolme dokumenttielokuvaa. Venetsian elokuvajuhlilla 2023 ensi-illan sai Sakamoton viimeisestä konsertista ja sen prosessista kertova RYUICHI SAKAMOTO | OPUS (2023). Vuonna 2017 valmistui RYUICHI SAKAMOTO: CODA ja konserttielokuva RYUICHI SAKAMOTO: async LIVE AT THE PARK AVENUE ARMORY (2018). Yle Areena on esittänyt kaksi viimeistä dokumenttia.

Ericin uusin dokumenttielokuva BLACK BOX DIARIES (ohjaaja Shiori Ito) saa ensi-illan Sundance festivaalilla tammikuussa 2024.

Eric on tuottanut Eman dokumenttielokuvat ja sen ohella myös mm. IDFA festivaalilla esitetyn japanilaisen ohjaajan Yoichiro Okutanin dokumentin ODORIKO (2020) ja saman ohjaajan NUDE AT HEART (2021). Eric tuotti japanilaisen ohjaaja Takeshi Fukunagan Japanin alkuperäisestä ainu-kulttuurista kertova pitkä fiktion AINU MOSIR (2020), joka palkittiin mm. Tribecan elokuvajuhlilla. Työn alla on ohjaajan samasta aiheesta kertova dokumenttielokuva AINU PURI (2024).