Teatterikone: Wivi ja Hanna esitys

Wivi & Hanna on esitys naisten välisestä ystävyydestä ja rakkaudesta, yhteiskunnan odotuksien rikkomisesta, oman tiensä raivaamisesta, unelmien toteuttamisesta ja yhteisestä seikkailusta.

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 150 vuotta arkkitehti Wivi Lönnin syntymästä. Tämä näytelmä kertoo sekä Wivistä, että Hanna Parviaisesta, jotka tutustuivat toisiinsa viime vuosituhannen alussa. Paheksuntaa ja arvosteluakin osakseen saanut kumppanuus pysyi kuitenkin vahvana, ja molemmat naiset niittivät omalla urallaan menestystä miesvaltaisessa maailmassa, vaikka väheksyjiä ja tuomitsijoita riitti. Siinä missä naiset vahvuudessaan ja taistelutahdossaan olivat samaa maata, olivat he persoonina vastakohtia. Ehkä juuri erilaisuuden ja samanhenkisyyden symbioosi liimasi heidät tiukasti yhteen, ja sai heidät raivaamaan tietä toisenkin puolesta.

Esitys sai ensi-iltansa la 17.7.2021 Kulttuuritalo Villa Ranan puutarhassa, jossa sitä esitettiin viiden esityksen verran loppuumyydyille katsomoille. Näytelmästä on tehty uusi versio sisätilaan ja siitä on esityksiä Kulttuuritalo Villa Ranan Paulaharjun salissa toukokuusta 2022 lähtien.

ARKKITEHTI Wivi Lönn (1872–1966) ja kauppaneuvos Hanna Parviainen (1874–1938) ovat historiaan jälkensä jättäneitä naisia, joiden ystävyys alkoi vuonna 1911. Jyväskyläläisen ammattiteatteri Teatterikoneen näytelmä on kunnianosoitus heille, ja samalla kaikille muille, jotka ovat uurtaneet uraa kohti tasa-arvoisempaa maailmaa.

Teemaan sopivasti voidaan todeta, että myös lavalla, tai oikeammin puutarhassa, nähdään voimanaisia, sillä tehokaksikko Kirsi Sulonen ja Annu Sankilampi vastaavat käsikirjoituksesta ja ohjauksesta, sekä lisäksi näyttelevät roolit. Sulonen on Wivi, tasaisempi osapuoli, ja Sankilampi Hanna, reteä ja räiskyvä.

Kappale Johanna Suomisen arviosta Keskisuomalaisessa 17.7.2021

Esityksen kesto noin 1,5 tuntia, sisältäen väliajan.
Esityksen inspiraationa on toiminut Pirkko Soinisen teos Valosta rakentuvat huoneet.

Esitystä on tukenut Taiteen edistämiskeskus Keski-Suomi.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Kirsi Sulonen ja Annu Sankilampi
Rooleissa: Kirsi Sulonen (Wivi Lönn), Annu Sankilampi (Hanna Parviainen)
Valosuunnittelu: Perttu Lähdesmäki
Valokuvat: Marianne Hautsalo
Tuotanto: Teatterikone / Laura Eteläaho 2021-2022