LAIKKU-lastenelokuvafestivaali Kino Aurorassa syyslomaviikolla

22.9.2022

LAIKKU-lastenelokuvafestivaali ilahduttaa jälleen syyslomaviikolla Kino Aurorassa!

Jyväskylän oma lastenelokuvafestivaali LAIKKU suuntaa avoimin mielin kohti elokuvien monimuotoista maailmaa syyslomaviikolla 18.-22.10.2022.

Toista kertaa järjestettävä festivaali toteutetaan Kino Aurorassa Kulttuuritalo Villa Ranassa. Elokuvanäytöksiä ja työpajoja nähdään festivaalin ohjelmistossa päivittäin klo 10-18.

LAIKKU tuo valkokankaalle lastenelokuvia useassa eri tyylilajissa. Mukana on animaatioita, lastenkirjafilmatisointeja, dokumenttielokuvia, lyhytelokuvia, luontoseikkailuja, sirkusta, taikoja ja paljon muuta elämyksen arvoista. Festivaalin kattauksesta löytyy ohjelmaa kaikenikäisille katsojille ja elokuviin voi tulla koko perheen voimin. Festivaalin nettisivuilta voit lukea lisää elokuvista ja siitä minkä ikäisille katsojille elokuvat on suunnattu.

Katso koko ohjelmisto: kinoaurora.fi/laikku-lastenelokuvafestivaali/

Festivaalin pääelokuvat katsovat maailmaa lapsen ja nuoren silmin. Katso sinäkin!

Maailman suurimpaan lasten jalkapalloturnaukseen sijoittuva lämmin ja humoristinen dokumenttielokuva Nuoruus pelissä (Norja 2021) käsittelee lapsiin ja nuoriin kohdistuvia odotuksia, kuinka erilaisista lähtökohdista tulevat lapset käsittelevät vastoinkäymisiään ja kuinka ihmiset heidän ympärillään niihin suhtautuvat ja ennen kaikkea – opettavat niistä selviytymään.

Oulun lastenelokuvafestivaalin lapsituomariston kunniamaininnan napannut Busterin maailma (Tanska 2021) kertoo kekseliäästä Buster-pojasta, jonka intohimona ovat taikatemput. Hyväntuulinen ja värikäs lastenelokuva valloittaa katsojan puolelleen paitsi onnistuneiden hahmojensa, myös ihastuttavan tarinansa vuoksi. Bille Augustin klassikkoelokuvan uudelleenfilmatisointi perustuu Bjarne Reuterin lastenkirjaan.

Bhutania ja Suomen yhdistää yksi asia: kumpaakin pidetään eri yhteyksissä maailman onnellisimpana maana. Mittareita täytynee olla erilaisia. Himalajan ääriltä tänne on pitkä matka. Koulu maailman laidalla (Kiina 2019) kertoo nuoren opettajan matkasta Bhutanin syrjäisimmän koulun opettajaksi. 56 asukkaan Lunana-kylään on viikon patikkamatka siitä, mihin tiet loppuvat. Sähköä ei ole koko kylässä ja koulu on vailla liitutaulua. Kamiinan polttoaineena ovat jakkihärän kuivuneet kakkarat. Elokuvan nähdään LAIKKU-festivaalin Vanhempainillassa torstaina klo 17. Näytös on ennakko ensi-ilta marraskuussa Suomessa valkokankaalle tulevasta elokuvasta.

Vauvakinoon vauvan kanssa, elokuviin vaarin kanssa ja saundipajaan kaverin kanssa.
Kokemista ja tekemistä koko perheelle.

R&A PULPETTIKINO: lyhytelokuvia pienille elokuvan ystäville
Näytöksissä katsellaan lapsille suunnattuja animaatioita 32 minuutin mittaisena koosteena. Kokonaisuus kuuluu Rakkautta ja Anarkiaa festivaalikiertueeseen. Pulpettikino on oivallinen tapa tutustua pienen lapsen kanssa elokuvateatteriympäristöön ja lumoutua yhdessä koetusta elokuvaelämyksestä isolta valkokankaalta.
Pulpettikino sarjassa nähdään myös kouluikäisille suunnattu animaatioelokuva Aya ja noita.

VAUVAKINO: rentouttava elokuvahetki vauvoille ja vanhemmille
Vauvakinossa rentoudutaan yhdessä lyhytelokuvien äärellä vauvojen ja vanhempien kanssa. Luvassa on mm. Taidepiilon toteuttama kolmen minuutin mittainen elokuva Vauvavinkkeli vauvojen maailmasta. Vauvan näkökulmasta maailma on täynnä värejä, muotoja ja seikkailua. Vauvakinon kynnys on matala – näytökseen voi tulla vauvojen ja taaperoiden kanssa, salin äänimaisema on hillitty, lattialla on patjoja lököttelyä varten ja Villa Ranan ravintolassa voi näytöksen jälkeen nautiskella lounasta tai myöhäiset aamukahvit.

SOUNDIPAJA: työpajassa toteutetaan äänimaisema animaatioelokuvaan.
Eloa Kuvaan! -soundipaja soveltuu koko perheelle. Osallistumismaksu 30€ sisältää osallistumisen yhdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Suosittelemme työpajaa kouluikäisille. Työpajassa toteutetaan äänimaisema animaatioelokuvaan ja tutustutaan hauskoihin tapoihin tuottaa ääniä ja musiikkia hyödyntäen soittimia, epäsoittimia, kehoa – mitä tahansa mistä vaan ääntä lähtee, luovuus on rajana! Työpajan vetäjinä toimivat Loiskis orkesterin ammattimuusikot.

NÄYTTELY: Lapsuutta etsimässä – Camilla Mickwitzin värikäs maailma
Osana LAIKKU-festivaalia Jyväskylässä avautuu Lapsuutta etsimässä – Camilla Mickwitzin värikäs maailma -näyttely. Näyttely kokoaa mm. Pikku Kakkosen tunnuksesta sekä varokaa heikkoja jäitä-animaatiosta tunnetun lastenkirjailija, kuvittaja ja animaattori Camilla Mickwitzin (1937-1989) lastenkirja- ja animaatiohahmot kolmeen näyttelykohteeseen Jyväskylässä.

Näyttely on esillä
* Jyväskylän taidemuseossa (16.9.-15.1.)
* Jyväskylän kaupunginkirjaston lastenosastolla (23.9.-31.10.)
* Kulttuuritalo Villa Ranan ravintolassa (23.9.-31.10.)

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Jyväskylän kulttuuripalvelut, Jyväskylän kaupunginkirjasto, Jyväskylän taidemuseo ja Keski-Suomen elokuvakeskus sekä Erik Mickwitz ja Lastenkirjainstituutti.

LAIKKU-festivaalilla Kino Aurorassa Mickwitzin animaatioita voi nähdä lauantaina 22.10. klo 10. alkavassa Vekarana tapahtuma-aamussa. Näytökseen on vapaa pääsy.

ANIMAATIO JUHLAT
– festivaalin animaatio-ohjelmiston helmet

Aya ja noita (Japani 2020) on legendaarisen Studio Ghiblin uusin elokuva, jonka on ohjannut Goro Miyazaki (Maameren tarinat). Tarina perustuu Diane Wynne Jonesin kirjaan, kuten Studio Ghibli –klassikko Liikkuva linna (2004). Fantastic Mr. Fox – Kekseliäs Kettu (Iso-Britania 2009) on vuonna 2009 ensi-iltansa saanut Wes Andersonin ohjaama stop motion -tekniikalla tehty animaatioelokuva, joka perustuu Roald Dahlin lastenromaaniin Kekseliäs kettu. Muumipapan urotyöt – erään nuoren muumin seikkailut (Puola/Suomi 2021)elokuvassaMuumipappa muistelee menneitä ja kertoo seikkailuistaan häntänsä tupsun menettäneelle Muumipeikolle. Elokuva on kokoelma tarinoita vanhasta puolalais-itävaltalaisesta, vuosina 1977–1982 esitetystä stop-motion-lastensarjasta.

SEIKKAILUJA POHJOILASSA
– festivaalin elokuvaseikkailut

Festivaalin ohjelmistossa on tänä vuonna useita pohjoismaisia elokuvia, jotka vievät katsojan lapsuuden seikkailuihin. Pikku-Zlatan ja lempparieno (Ruotsi 2022), Busterin maailma (Tanska 2021), Cloudboy (Norja/Ruotsi 2017), Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka (Suomi 2021), Supermarsu 2 (Suomi 2022) ja Sihja- kapinaa ilmassa (Suomi 2022) kertovat kaikki rohkeista lapsista, jotka etsivät omaa paikkaansa maailmassa. Nostalgia matkalle päästään Pelle Hermanni (Suomi 2022) elokuvan myötä. Hahmo on TV.stä tuttu monille lasten vanhemmille ja isovanhemmille. Yhteinen elokuvahetki Pelle Hermannin kanssa voi herättää monenlaisia muisteluita.

LAIKKU OHJELMAKARTTA
* Lipunmyynti aukeaa 30min ennen jokaista näytöstä

18.10. TIISTAI
klo 10.00 R&A Pulpettikino: lyhytelokuvia pienimmille| S
klo 11.00 Sihja – Kapinaa ilmassa (2022) | K7
klo 13.00 Busterin maailma (2021) | S
klo 15.00 Supermarsu 2 (2022) | S
klo 17.00 Fantastic Mr. Fox (2010) | K7

19.10. KESKIVIIKKO
Klo 10.00 Vauvakino | S
klo 11.00 R&A Pulpettikino: Aya ja noita (2021) | K7
klo 13.00 Pikku-Zlatan ja lempparieno (2022) | S
klo 15.00 Nuoruus pelissä (2021) | S

20.10. TORSTAI
klo 11.00 R&A Pulpettikino: lyhytelokuvia pienimmille | S
klo 12.00 Supermarsu 2 (2022) | S
klo 14-16 Soundipaja 1
klo 17.00 Vanhempainilta: Koulu maailman laidalla (2019) | S

21.10. PERJANTAI
klo 10-12 Soundipaja 2
klo 12.30 Pelle Hermanni (2022) | S
klo 14.15 Cloudboy (2017) | S
klo 16.00 Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka (2021) | S

22.10. LAUANTAI
klo 10.00 Vekarana: elokuvia, tanssia ja soitinrakennusta | S
klo 12.30 Muumipapan urotyöt – Erään nuoren Muumin seikkailut (2022) | S
klo 14.15 Busterin maailma (2021) | S
klo 16.00 Sihja – Kapinaa ilmassa (2022) | K7

Festivaalin liput ovat ennakkomyynnissä Kino Auroran sivuilla www.kinoaurora.fi
Lippuja voi ostaa myös ovelta aina 30 min ennen näytöstä.

Villa Ranan ravintola palvelee festivaalin aikana ti-pe 11-19 ja la 13-19. Kahvilasta on ostettavissa leffaherkkuja ja kahvilatuotteita mukaan näytökseen. Myös lounasta on arkisin tarjolla klo 11-14. www.villarana.fi/ravintola/

Festivaalin julisteen ja ilmeen suunnitteli
kuvataiteilija Minja Revonkorpi (juliste liitteenä).

Festivaaliyhteistyössä
Kulttuuritalo Villa Rana, VekaRana, Loiskis, Taidepiilo, Keski-Suomen Tanssin Keskus, R&A-kiertue ja Wallhalla.
Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Jyväskylän kulttuuripalvelut, Jyväskylän kaupunginkirjasto, Jyväskylän taidemuseo ja Keski-Suomen elokuvakeskus sekä Erik Mickwitz ja Lastenkirjainstituutti.
Tukijoina Jyväskylän kaupunki, Taike ja Suomen elokuvasäätiö.

Lisätietoja festivaalista
Kaisu Tapaninen, toiminnanjohtaja
Keski-Suomen elokuvakeskus ry
puh 044 5502582
kaisu.tapaninen(at)ksek.fi