Toimijat

Toimijat

Kulttuuritalo Villa Ranassa toimii viisi vakinaista vuokralaista, joiden toimistot ja harjoitustilat löytyvät talosta.

 • Jyväskylän festivaaliyhdistys ry

  Tuottaa Jyväskylän Kesä -festivaalia, jota on järjestetty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1956. Suomen kaupunkifestivaalien kantaemo Jyväskylän Kesä on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Monitaiteisen ohjelmiston ytimessä ovat laadukkaat, kiinnostavat ja paikan päällä koettuna parhaimmillaan olevat esitykset.

  Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Jyväskylän Kesä on monitaidefestivaali, joka täydentää suomalaista kulttuuritarjontaa tuottaen sellaisia kotimaisia ja ulkomaisia esityksiä ja ohjelmakokonaisuuksia, joita alueella ei muuten nähtäisi.

  Lue lisää

 • Keski-Suomen elokuvakeskus

  Keski-Suomen elokuvakeskus ry (KSEK) on vuonna 2000 perustettu elokuvayhteisö, joka toimii monimuotoisen elokuvakulttuurin edistäjänä Keski-Suomessa. KSEK:in toimintaan kuuluvat Kulttuuritalo Villa Ranassa toimiva elokuvateatteri Kino Aurora sekä maakunnassa kiertävä Kino Metso.

  Kino Auroran ohjelmistossa nähdään arthouse -elokuvaa, klassikoita, animaatioita, lastenelokuvia ja dokumentteja. Aurora järjestää myös LAIKKU -lastenelokuvafestivaalia syyslomaviikolla sekä näytöksiä vieraileville festivaaleille. Keskeinen osa Auroran toimintaa on tekijävierailut sekä elokuvien teemoihin kytketyt paneelikeskustelut.

  Kino Metso monipuolistaa kuntien kulttuuritarjontaa vierailemalla kunnissa, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Ohjelmistossa nähdään ajankohtaisia ensi-iltaelokuvia. Kino Metso toteuttaa myös Viitasaaren elokuvaviikkoa sekä leffapiknik-ulkoilmatapahtumia.

  Lue lisää

 • Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis

  Lastenmusiikin ammattiorkesteri Loiskis tekee laadukasta musiikkia lapsille ja perheille, Loiskis loihtii valloittavan ja riemastuttavan tunnelman konserteissaan. Jyväskylästä käsin nämä raudanlujat lastenmusiikin ammattilaiset hurauttavat nion keikka-autollaan noin 150 konsertiin vuodessa valtakunnan joka soppeen. Tulemme juuri sinne minne sinä haluat – päiväkoteihin, kouluihin, tapahtumiin niin pienille kuin suurillekin konserttiestradeille.

  Loiskiksen konsertit ja työpajat on suunniteltu nimenomaan lapsille ja osa konserteista toteutetaan vierailevien huippusolistien kanssa. Orkesterilla on 20 erilaista konserttia, joissa vaihtelevat niin kokoonpanot kuin sisältö.Loiskis-orkesterissa soi jopa 20 eri instrumenttia monilla eri musiikkityyleillä. Siitä keittyy herkullinen Loiskis-soppa ja -soundi, musiikillinen ilottelu.

  Loiskis-orkesterin päätukijat ovat opetusministeriö (VOS) ja Jyväskylän kaupunki.
  Loiskis ry (orkesterin ylläpitäjä), on perustettu vuonna 2000 ja orkesteri aloitti toimintansa vuoden 2001 alussa.

   

  Lue lisää

 • Keski-Suomen Tanssin Keskus (KSTK)

  Keski-Suomen Tanssin Keskus (KSTK) ylläpitää ja kehittää valtakunnallista tanssin aluekeskustoimintaa Keski-Suomen maakunnassa. KSTK:n toiminnan ydin on tukea alueella toimivien tanssin ammattilaisten työllistymistä sekä lisätä tanssin monipuolista tunnettuutta ja toimintamahdollisuuksia eri ympäristöissä.

  Keski-Suomen Tanssin Keskus on välittäjä- ja tuottajaorganisaatio, jonka toiminta perustuu verkostomaiseen rakenteeseen. KSTK käy jatkuvaa dialogia tanssin ammattilaisten, sidosryhmien ja yleisön kanssa toiminnan sisällöistä ja tavoitteista. Keskeisessä osassa ovat erilaiset yhteistyöt ja hankkeet muiden kulttuuritoimijoiden, kuntien ja yritysten kanssa.

  Vuosittain KSTK työllistää noin 50 tanssin ammattilaista sisältäen tuottajat, valo- ja äänisuunnittelijat, muusikot, video- ja valokuvaajat sekä muun teknisen henkilökunnan.

  KSTK suurin vuosittainen tapahtuma on syksyisin järjestettävä Tanssin Aika -festivaali.

  Lue lisää

 • Teatterikone Osk

  Teatterikone on vuonna 2003 perustettu jyväskyläläinen ammattiteatteri, jonka toiminta-ajatus on tuottaa ammattilaisten tekemää oivaltavaa teatteria, koulutuksia ja ohjelmaa. Teatterikone on rohkeasti yhteiskunnan ilmiöihin ja puheenaiheisiin kantaaottava jyväskyläläinen teatteriosuuskunta, joka pyrkii työllistämään jäseniensä lisäksi myös alueen muita ammattilaisia. Vuodessa toteutetaan n. 2-3 uutta kantaesitystä. Iso osa esityksistä on suunnattu lapsille ja nuorille. Teatterikone on toiminut aktiivisesti yli 10 vuotta ja on alueen ainoa ammattiteatteri, joka hyödyntää monipuolisesti soveltavaa teatteria. Teatterikoneen arvopohja perustuu halulle tutkia ja ymmärtää ihmistä ja maailmaa.

  Lue lisää