Kulttuuritalo Villa Ranan nuorten toiminta jatkuu vuonna 2024 aluehallintoviraston tuen ja EU-rahoituksen turvin

15.12.2023

Kulttuuritalo Villa Ranan laaja 13–30-vuotiaille suunnattu kulttuuriohjelma jatkuu myös vuonna 2024. Aluehallintovirasto myönsi 19 000 € avustuksen Friends for Friends -toimintaan, joka on vapaaehtois- ja vertaistukiohjelma oppivelvollisuusiän ohittaneille nuorille. Friends for Friends -toiminta madaltaa kynnystä kulttuuriharrastuksiin ja tapahtumiin osallistumiseen, vähentää yksinäisyyttä ja antaa mielekästä tekemistä. Aluehallintovirasto on vuosina 2022–2023 tukenut Villa Rana Open Art -työpaja- ja tapahtumatoiminnan kehittämistä, ja toimintaan on saatu myös Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen avustusta. Open Art -toimintaa jatketaan myös tulevana vuonna.

Erasmus+ -rahoitusta nuorten toimintaan tulevalle vuodelle kulttuuritalo sai 31 000 €. Avustuksella toteutetaan nuorten itsensä ideoimia tapahtumia ja projekteja, jotka on kohdennettu toisille nuorille, ja jotka käsittelevät ajankohtaisia aiheita taiteen ja kulttuurin keinoin. Nuoret voivat hakea ohjelmaan omilla ideoillaan vuoden 2024 alkupuolella. Samaa EU-tukea saatiin kuluvana vuonna 39 000 € Open Art Lab -tapahtumien järjestämiseen.

Villa Ranassa nuorille suunnattua kulttuuritoimintaa toteuttavat taiteen ja kulttuurin ammattilaiset sekä Villa Ranan yhteisöstä, että sen ulkopuolelta. Toiminta on nuorille ilmaista. Toimintaan ovat osallistuneet mm. yläkoulut, ammattikorkeakoulujen ja yliopiston opiskelijat sekä yhteistyökumppaneiden kuten monikulttuurikeskus Glorian, Jyväskylän kaupungin nuorisotyön, nuorten taidetyöpajan, nuorisokotien, Jyväskylän kristillisen opiston ja lukemattomien yhdistysten kautta tavoitetut nuoret.

Kulttuuritalo Villa Ranaa ylläpitää Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry, ja talon vakituisia vuokralaisia ovat Jyväskylän Kesä, Keski-Suomen elokuvakeskus, Keski-Suomen Tanssin Keskus, Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ja Teatterikone.