Arktisen Upeeta: Clara Sola

Ikäraja: 16
Kesto: 1h 46min
Lajityyppi: Draama
Valmistumisvuosi: 2022
Ohjaaja: Nathalie Álvarez Mesén
Kieli: Espanja
Tekstitys: Englanti

”A sad paradox of being a woman in this world is that the more one is exalted — as a goddess, a saint, a provider — the less one is allowed to be a person, flawed and whole.” -Devika Girish

40-vuotias Clara elää syrjäisessä costaricalaisessa kylässä yhdessä äitinsä Fresian ja siskontyttärensä Marian kanssa. Clara on lapsenomainen persoona, jolla on intiimi vuorovaikutussuhde ympäröivän luonnon kanssa. Maallikon silmin olisi tulkittavissa, että Claran sosiaaliset poikkeavuudet ovat neurologisia, mutta äiti on vakuuttunut, että tyttärensä erilaisuus on Neitsyt Marian siunaus, joka antaa tälle parantavia voimia. Clara kärsii myös synnynnäisestä selkäviasta, jonka lääkärit haluaisivat leikata, mutta jonka äiti kieltää, sillä Clara on sellaisenaan Jumalalta annettu.

Äiti tarjoaa Claraa pelastuksena ihmeparannuksia etsiville matkaajille ja vartioi tämän asemaa puhtauden symbolina, hieroen chiliä Claran sormiin, jottei tämä voisi masturboida. Tukahdutettu seksuaalisuus ja itsenäisyys kuitenkin kuohuvat Claran sisällä, eikä niitä voida hallita loputtomiin uskonnollisella fanaattisuudella.

Mystiikkaa ja maagista realismia huokuva voimakas kasvutarina on kansainvälisen festivaalimenestyksen ohella ansainnut viisi Ruotsin Guldbagge-palkintoa (paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus ja äänisuunnittelu) ja on Ruotsin ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi tänä vuonna.