Arktisen Upeeta: Lamb

Ikäraja: 16
Kesto: 1h 46min
Lajityyppi: Kauhu
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Valdimar Jóhannsson
Kieli: Islanti
Tekstitys: Englanti

Cannes-avaus, Islannin Oscar-ehdokkuus sekä jakelun saaminen elokuva-alan arvosteltuimmilta tekijöiltä, kuten MUBI:ilta (mm. Beanpole, 2019) ja A24:ltä (mm. Midsommar, 2019) oli festivaalimenestyksen ohella valtava saavutus ohjaaja Valdimar Jóhannssonin debyytiltä, surrealistiselta kauhudraamalta LAMB. Elokuvan näkeminen vahvistaa syyt suosion takana.

Islannin vuoristojen reunustamalla maaseudulla, keskellä harmaata sateutta ja pysähtynyttä aikaa aviopari Maria (Noomi Rapace) ja Ingvar (Hilmir Snaer Guðnason) pyörittävät sanattomassa surussa ja tulehtuneessa hiljaisuudessa lammasfarmia. Menneisyyden synnyttämä jännite kasvaa uusiin mittoihin, kun eräs tilan lampaista synnyttää mystisen ja epäluonnollisen jälkeläisen, joka herättää Marian äidinvaistot & onnen ja saa Ingvarin sulkeutumaan entisestään.

Mustaa psykologista draamaa voimakkaaseen visuaalisuuteen yhdistävä folk horror-tapaus on hyvä olla jokaisen modernista kauhuelokuvasta kiinnostuneen katsojan listalla ja juuri valkokankaalta koko komeudessaan ja kauheudessaan koettuna. LAMB on Islannin ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi tänä vuonna.