Kino Aurora: Lamb

Ikäraja: 16
Kesto: 1h 46min
Lajityyppi: draama, fantasia, kauhu
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Valdimar Jóhannsson
Kieli: Islanti
Tekstitys: Englanti

Islannin pastoraalisissa vuoristomaisemissa aika tuntuu seisahtuneen. Seisahduksissa ovat myös maatilalla elävät Maria (Noomi Rapace) ja Ingvar (Hilmir Snær Guðnason) sekä heidän parisuhteensa, jossa kommunikaatio hoidetaan lähinnä talikkoa heiluttamalla. Tilanne vaikuttaa ensisilmäyksellä harmaan arkiselta, mutta pariskunnan kasvoilta pystyy aistimaan pohjattoman surun.

Eräänä päivänä kaksikkoa odottaa yllätys, joka herättää Marian äidinvaistot. Ingvar taas sulkeutuu entisestään, mutta ei voi olla huomaamatta toisen puoliskonsa onnea. Pariskunnan välillä pitkään kytenyt hiljaisuus sähköistyy ja vain odottaa purkautumistaan.

Valdimar Jóhannsson onnistuu esikoisellaan luomaan omaperäisen kudelman tummanpuhuvaa psykologista draamaa mustalla huumorilla ja kansantarustolla höystettynä. Noomi Rapace vavahduttaa roolissaan naisena, joka on valmis menemään äärimmäisyyksiin perheonnen tavoittelussa, seurauksiin tai luontoäitiin katsomatta. Naisen tahto voi olla vahva, mutta luonto näyttää tarvittaessa voimansa. Perheonni on usein toivottu pehmoinen lahja, mutta tässä elokuvassa pullantuoksuinen arki on kaukana.

LAMB oli Islannin ehdokas Oscar -palkinnon saajaksi ja voitti viime vuonna mm. Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon.

Näytös on osa elokuvayhdistys Walhallan koordinoimaa Kuukauden pohjoismainen elokuva -sarjaa.

https://walhalla.fi/toiminta/kuukauden