Kino Aurora: My Architect

Ikäraja: S
Kesto: 1h 56min
Lajityyppi: dokumentti
Valmistumisvuosi: 2003
Ohjaaja: Nathaniel Kahn
Kieli: Englanti
Tekstitys: Ei tekstitystä

Kino Aurorassa Villa Ranan arkkitehtiä Yrjö Blomstedtia juhlistava Yrjö-viikko huipentuu Blomstedtin syntymäpäivänä 9.3. Louis Kahnista kertovaan dokumenttielokuvaan My Architect: A Son’s Journey (Nathaniel Kahn, 2003).

Virolaissyntyistä mutta lapsena Yhdysvaltoihin emigroitunutta Louis Kahnia pidetään yhtenä viime vuosisadan tärkeimmistä arkkitehdeistä. Kahnin arkkitehtonisessa tyylissä massiivisuus ja monoliittisuus yhdistyi valoon ja geometrisiin muotoihin, materiaalien kuten tiilin ja betonin jäädessä usein selkeästi näkyviin. Yksityiselämänsä puolella Kahn eli kaksoiselämää, pitkäaikaisen aviopuolisonsa ja heidän lapsensa lisäksi hänellä oli kaksi muutakin lasta kahden eri pitkäaikaisen naisystävän kanssa.

Oscar -ehdokkaanakin ilmestymisvuonnaan olleessa My Architectissa Kahnin avioton poika, Nathaniel Kahn lähtee selvittämään isänsä perintöä ja ihmistä sen takana. Dokumentissa arvovaltaiset arkkitehtikollegat (mm. I.M. Pei, Frank Gehry ja Philip Johnson) arvioivat Kahnin työtä ja hänen merkitystään modernille arkkitehtuurille, kun taas hänen läheisensä valottavat Kahnin persoonaa ja yksityiselämää. Lopputuloksena on äärimmäisen henkilökohtainen, emotionaalinen sekä informatiivinen dokumenttielokuva.

Elokuvan puhekielenä on englanti, ei suomenkielisiä tekstityksiä.