Kymmenen kohtausta kirkossa

Lassi Alhorinne (tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittajaja, näyttelijä), Lea Pekkala (sellisti), Bobik (koira)

Kymmenen kohtausta kirkossa on näyttelijä Lassi Alhorinteen kiertävä monologiesitys, joka perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon sekä elämään. Kai Sadinmaa on tunnettu kirkon kriitikko. Hän oli Suomen ensimmäinen pappi, joka vihki samaa sukupuolta olevia pareja, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan vuonna 2017. Tuomiokapituli määräsi hänet menettämään pappisvirkansa syksyllä 2021 Sadinmaan näkemysten vuoksi.

Esityksen lähtökohtana on Sadinmaan teos Kymmenen käskyä kirkolle, joka ilmestyi vuonna 2014. Monologi ammentaa kirjan lisäksi myös muusta materiaalista, kuten Sadinmaan haastatteluista Malmin hautausmaalla. Esitys tavoittelee lähes lapsenomaisesti yhteyttä esiintyjän ja katsojan välille: ”Me olemme kaikki yhtä. Voimme löytää yhteyden kaikkien elävien olentojen, luontokappaleiden, maan mönkiäisten, puiden ja kivien välille.

”Esityksessä käsitellään ikuisuutta, rakkautta ja läsnäolon merkitystä tässä ja nyt. Esillä ovat myös tämän hetken teemat, jotka puhuttavat sekä Suomen evankelisluterilaista kirkkoa että koko Suomen kansaa. Tervehdyksensä esitykseen tuovat itse Kaikkivaltias, kreikkalainen vapaustaistelija Mikis Theodorakis sekä kansan syvät äänet. Lisäksi tavataan teologinen neuvonantaja, Sielu-niminen koira sekä monenlaisia viisaita puita juurineen. Tärkeintähän on kuitenkin ikuinen yhteys toisiimme.

Kymmenen kohtausta kirkossa on viisikymmentä vuotta täyttävän Lassi Alhorinteen 35-vuotis taiteilijaesitys. Hän on esiintynyt teattereissa, televisiossa ja radiossa. Alhorinne on myös opettanut teatteria ja opiskelee Rosen menetelmää.