Villa Rana Open Art: Taidekadun avajaiset

Villa Rana Open Art on ilmainen työpaja- ja kulttuuriohjelma alle 30-vuotiaille Kulttuuritalo Villa Ranassa. Taidekadun avajaisissa Open Art tarjoaa mahdollisuuden tutustua ohjatusti ja rennolla meiningillä sarjakuvailmaisuun ja sanataiteeseen, sekä elektronisen musiikin tekemiseen soittimia käyttäen. Lisäksi saadaan ristipistellä sanomallisia käsitöitä Radikaalien Pistojen kanssa. Ja kun siltä tuntuu, ota tauko taiteilusta ja tanssahda, tai ota vain rennosti terassilla, jossa dj Occu soittaa kesäillan musaa. Tervetuloa mukaan hengailemaan ja tekemään taidetta!

 

‘Viime aikoina’ sarjakuvailmaisu- ja sanataidetyöpaja

Minkä parissa mielesi on askaroinut viime aikoina? Mitä olet kokenut ja millaisia tyyppejä kohdannut?

”Viime aikoina”-teemaisessa sanataidetta ja sarjakuvailmaisua hyödyntävässä työpajassa rakennetaan oma lyhyt sarjakuvamuotoinen tarina. Tarinaan ammennetaan lähtökohtia kunkin omista viime aikaisista kokemuksista, ajatuksista ja tuntemuksista lyhyitä ja rohkaisevia visuaalisia ja sanallisia harjoituksia apuna käyttäen.

Vaikka lämmittelyharjoitukset lähtevätkin liikkeelle osallistujien omista viimeaikaisista kokemuksista, voivat niiden inspiroimat sarjakuvatarinat lopulta päätyä kauaskin alkuperäisestä lähtöpisteestään. Aiempaa kokemusta kirjoittamisesta tai sen koommin piirtämisestäkään ei tarvita, joten hyppää mukaan uteliain ja avoimin mielin!

Työpajan Villa Ranan Galleriassa ohjaavat freelance-taiteilija Jenna Rauvala (KUMMA UNI) ja sanataideohjaaja Merja Toppi.

 

‘TRONIC’ elektronisen musiikin työpaja

Elektronista musiikkia saadaan aikaan kerrostamalla ääniä, joita voidaan luoda joko synteettisesti soittimilla tai samplepohjaisesti yksittäisiä ääniä taltioimalla. Sen tekemiseen tarkoitettuja laitteita voi kytkeä toisiinsa eri tavoin mahdollistaen kokeilullisen lähestymistavan musiikin luomiseen, missä tutkitaan miten erilaiset laitteet toimivat ”puhumalla toisilleen” ja täyttävät erilaisia rooleja kukin yhtenä musiikin erillisenä kerroksena: Esimerkiksi rumpukone tuottaa perkussiivisia ääniä sekä niistä toistuvan rytmin, jonka päälle voi syntetisaattoreilla täydentää vaikkapa bassolinjan tai melodian. Samplerin avulla on mahdollista taltioida mielikuvituksekkaasti pätkiä esineiden soinnista, omasta äänestä tai vaikka musiikista puhelimen avulla ja tuoda ne osaksi soivaa äänimaailmaa.

Mielenkiintoisia lopputuloksia on mahdollista saavuttaa täysin vahingossakin, ja siksi tämän musiikintekotavan keskiössä onkin tutkimuksellisuus kaikenlaisen aiemman osaamisen sijaan!

Työpajan Paulaharjun salissa ohjaavat Sami Jokinen ja Miska Eerola taiteilijakollektiivi Ihme Kultista.

 

Radikaalit Pistot

Radikaalit Pistot on jyväskyläläinen feministinen, antikapitalistinen ja antirasistinen käsityötaidekollektiivi, joka kirjoo ja ristipistää radikaaleja viestejä julkisella paikalla kuten kahvilassa erilliseen tauluun tai suoraan kohteeseen vaikkapa urheilukenttää ympäröivään aitaan. Radikaaleja pistelijöitä yhdistää itse tekeminen, viestien sisältö ja niiden julkistaminen eri kanavia käyttäen. Yhdessä tekeminen on antoisaa, koska käsitöiden tekeminen on hidasta ja aikaa vievää puuhaa. Samalla saa jaettua omat ajatukset niin päästä kuin myös kirjomuksista. Toisille käsitöiden tekeminen on itseilmaisua, toisille taidetta ja toisille julistavaa aktivismia.

Tervetuloa mukaan pistelemään Villa Ranan puutarhaan!

 

dj Occu

Tauon työpajoista ja inspiraatiota taiteeseen saat Villa Ranan terassilta, jossa dj Occu taiteilijakollektiivi Ihme Kultista soittaa myöhäiskesän iltaan sointuvia biisejä folkista jazziin ja downtemposta leppoisaan houseen. Voit myös tulla vain viihtymään!

 

Tapahtuma pidetään esteettömässä tilassa ja turvallisemman tilan periaatteita noudatetaan.