Sisäolento

Sisäolento on tanssitaiteilija Elina Wuethrichin koreografioima ja ohjaama ja nukketeatteritaiteilija Elina Lajusen esittämä sooloteos. Se saa ensi-illan Jyväskylässä Villa Ranassa perjantaina 24.5.2024 klo 18.00. Esitys on kahden jyväskyläläisen taiteilijan ensimmäinen yhteinen teos ja saanut tekijänsä uudenlaisen tekemisen ja ajattelemisen äärelle. Wuethrichille Sisäolento on ensimmäinen pitkä sooloteos ja myös ensikosketus nukelle koreografioimiseen. Lajuselle se on rohkea, mutta luonteva askel kohti esiintyjyyttä tanssijana.

“Kun kysyin Wuethrichin koreografiksi ja ohjaajaksi esitykseen, minulla oli taskut täynnä ajatuksia kirjailija Virginia Woolfin ja arkkitehti Wivi Lönnin taiteesta sekä siitä tinkimättömyydestä, jolla he ovat aikanaan saavuttaneet asemansa, oman huoneen, mahdollisuuden tehdä taidetta. Wuethrichin kanssa meillä oli jo oma huone, jätin siis Woolfin ja Lönnin huoneen ovelle ja aloimme tanssia. Oli ihana antautua Wuethrichin tarkan ja avoimen katseen alle ja antaa Sisäolennon syntyä ja viedä mennessään.” Lajunen avaa teoksen syntyä.

Sisäolento-teos tiivistyy lopulta mielen ja kehon tiloihin sekä niiden kantamuksiin, keveyteen ja keveyden kaipuuseen. Katse kääntyy sisäiseen huoneeseen, fyysiseen tai henkiseen sekä näiden kahden väistämättömään sekoitukseen, kohdaten sotkun ja ristiriidan, mutta myös rauhan, vapauden ja muutoksen mahdollisuuden, kertoo Wuethrich ja jatkaa: Teos on kerronnaltaan kerroksellinen ja aikaa leikkaava, mutta vahvan ytimen sille luo Lajusen ilmaisultaan fyysinen, silti poikkeuksellisen hienovarainen esiintyjyys. Sisäolento on tanssijalleen rakennettu teos, jonka maailma on yksityinen, mutta tematiikka meitä kaikkia koskettava. Se ei ole ajan trendien mukaisesti immersiivinen tai interaktiivinen tanssiteos. Sen sijaan se löytää ulostulonsa perinteisestä ja pelkistetystä blackboxista, jossa huomiopisteeseen  jää vain Lajusen vahva läsnäolo ja  esiintyjyys.

Koreografia ja ohjaus Elina Wuethrich

Esiintyjä ja alkuperäisidea Elina Lajunen

Nukenrakennus Jenni Rutanen

Valot Timo Hanhisalo ja Jussi Katalkin

Puvustus Elina Lajunen

Musiikin koonti Elina Wuethrich

Kuvat Elina Wuethrich

Tuotanto Nukkehallitus / Elina Lajunen

Sisäolento -teoksen toteutusta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto ja Aura of Puppets.

 

Lisätiedot: Elina Lajunen, elinalajunen@gmail.com