Tanssin Aika: tanssia Villa Ranan ulkoseinällä

Tanssia Villa Ranan seinällä on Keski-Suomen Elokuvakeskuksen ja Valon kaupungin kanssa Villa Ranan seinään heijastettava sarja tanssielokuvia ja harjoitteita. Ohikulkija voi pysähtyä seuraamaan lyhyitä taideteoksia. Tarjolla on lämmintä juotavaa.

ELOKUVAT:
– Hellä ja Auvo
– Kojamo
– Here to stay
– Otteita teoksesta: 24 TANSSIA

HELLÄ JA AUVO
Kosketus, leikki ja halaus. Kosketuksen kaipuu ja halaaminen radikaalina tekona. Koronapandemia muutti tapaamme olla toistemme kanssa. Kaiken jälkeen olemme yhdessä taas. Tanssielokuvat syntyivät halusta tuoda lähikuvaan samaistuttavat keholliset kokemukset. Miltä kosketus tuntuu? Saanko halata? Elokuvat on suunniteltu Sairaala Novan osallistavan taiteen suunnitelman innoittamana.

Tanssi ja koreografia: Elli Pulkkinen ja Anna Radu
Videotuotanto: Matti Partanen ja Jani Salonen

KOJAMO
Kojamo on liikkeellinen ja humoristinen elokuva, kertomus kuohunnasta, vastavirtaan tanssimisesta, pyrstöniskuista, eteenpäin työntyvistä leuoista, pakottavasta tarpeesta, punaisista kyljistä ja kunniasta.

Kaksi tanssijaa tanssii vastavirtaan. Ilmassa on kilpauinnin ja kyynärpäätaklausten tuntua. Lohennousuaika värjää tanssijoiden vaatetuksen punertaviksi ja sisältä kumpuava elämänvoima pakottaa tanssijat pysymään liikkeessä. Matka yläjuoksulle on kuolemanvaarallinen.

Elokuvassa kalamaisuus toimii liikkeellisenä lähtökohtana, mutta tarkoituksena ei kuitenkaan ole esittää varsinaisesti kalaa. Liikkeellinen kerronta puhuu selviytymisestä ja voimainkoitoksesta, kunniasta ja sisäisestä tarpeesta edetä uomassa ja ehkä se voidaan lukea myös jonkinlaisena väistyvän patriarkaalisen maailman kommentointina (ei kuitenkaan alleviivatusti). Esteettisesti Kojamo on minimalistinen ja puhdaslinjainen: Tärkeimmät elementit ovat tanssijoiden kehollisuus, kalamainen ihmisyys sekä vesi, joka pärskähtelee kuvassa ja kehoilla. Koreografioinnissa hyödynnetään paritekniikkaa, parkourosaamista sekä liikeimprovisaatiota.

Selviytymisen ja pärjäämisen teemojen rinnalla jää tilaa myös humoristiselle kerronnalle. Hahmojen reaktiot ovat paikoin tyylitellyn epärealistisia ja fantasiamaailma mahdollistaa kerronnan yllätyksellisyyden ja keveyden säilyttämisen alusta loppuun.

Kojamon ensi-ilta oli marraskuussa 2021 Arktisen Upeeta –elokuvafestivaalilla Kulttuuritalo Villa Ranassa.

Taru Koski, Jukka Tarvainen, Antti Ahokoivu
Suomi 2021 / 5min. / Kieli: ei dialogia / Tekstitys: ei dialogia

24 TANSSIA
24 tanssia on kokoelma tanssi- ja läsnäoloharjoitteita kaikenlaisille liikkujille. Tanssin ajassa yleisö voi seurata ja osallistua harjoitteisiin lyhyiden videoiden johdolla. Harjoitteet on kehitetty yhteistyössä yli 65-vuotiaiden tanssijoiden kanssa. Harjoitteet vievät taidetanssia paikkoihin, joissa nykytanssin harjoittelu on harvinaista. Tällä hetkellä 24 tanssia on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen ohjelmaa palvelutaloissa Helsingissä.

Ohjaus: Janina Rajakangas
Esiintyjät: Ghita Forelius, Marjatta Grahn, Ritva Halme, Pirjo Kiviniemi, Risto Railo, Ulla Soulié
Harjoitteet: Esiintyjät, Janina Rajakangas, Kauri Sorvari ja Tuure Kaukua
Kuvaus: Antti Ahokoivu
Musiikki & äänisuunnittelu: Miki Brunou
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus
Tukija: Helsingin kaupunki

HERE TO STAY

“Here to Stay on ensimmäinen musiikkivideo minkä olen käsikirjoittanut, ohjannut ja leikannut. R2ISDJ2 antoi täysin vapaat kädet sille miten koen ja näen hänen musiikkinsa. Video on työstetty täysin intuitiivisella toteutuksella joka antaa katsojalle enemmän tilaa tulkita videon sisältöä.”
– Ylijaasko

Ohjaus: Ylijaasko
Esiintyjä: Elias Niskanen
Director of photography: Ylijaasko
Meikki: Isa Koskelainen
Assistentti: Kati Liiri
Writer/Editor: Ylijaasko

VAPAA PÄÄSY!