PERUTTU: Teatterikone: Arkuttajat

Arkuttajat tekee paluun! Maaliskuussa 2020 ensi-iltaan tullut näytelmä Arkuttajat esitettiin vain yhden kerran, koska koronapandemia sulki teatteriin ovet ja loput esitykset jouduttiin perumaan. Nyt näytelmä tuodaan uudelleen yleisön eteen Kulttuuritalo Villa Ranaan, uudistetulla esiintyjäkaartilla.

Arkuttajat on tragikoominen näytelmä kuolemasta, surun kohtaamisesta ja siitä miten ylipäänsä kuolemaan pitäisi suhtautua. Näytelmässä seurataan kansalaisopiston Rakenna oma arkkusi -kurssilaisia. Kurssille on saapunut pieni joukko erilaisia ihmisiä, jotka rakentavat itselleen arkun ja suunnittelevat itselleen sopivat hautajaiset. Jokaisella näytelmän henkilöllä on omanlaisensa suhde kuolemaan; Yksi pelkää sitä, toinen suunnittelee sitä, kolmas on nähnyt sen liian läheltä ja neljäs tietää miltä tuntuu menettää läheisensä.

“Kuolema kevyesti osallistavan tragikomedian aiheena ei äkkiseltään kuulosta aivan helpolta yhtälöltä. Vaikka kyse on luonnollisesta asiasta, siihen liittyy paljon kulttuurisia normeja: kuinka paljon kuolemasta saa puhua, mihin sävyyn ja milloin. Kuolemaan voi liittyä myös selittämättömiä kokemuksia, tunteita, uskomuksia ja intuitiivisuutta, mikä tekee aiheesta hyvin henkilökohtaisen ja siksi aran.

 

Teatterikone, joka on profiloitunut erityisesti osallistavan teatterin tekemiseen, tarkastelee kuolemaa kursailemattomasti meitä kaikkia yhdistävänä tekijänä. Samalla nousee esiin teatterin keskeinen voima – mitä tahansa aihetta voidaan käsitellä yhdessä, yhteisönä.”

 

Ote Päivi Röppösen kirjoittamasta arviosta Kulttuuritoimituksessa.

Yhteisöllisyyttä näyttämön ja katsomon välille ovat luomassa Teatterikoneen taitavat näyttelijät Jussi Helminen, Aaro Vuotila ja Kirsi Sulonen. Lisäksi vahvistuksena ja nuorta energiaa tuomassa on Rakkaustarinoissa valloittanut Peppi Vuotila. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Annu Sankilampi.

Esityksen kesto on väliajan kanssa noin 2 tuntia.