Uusi Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali tuo nykynukketeatterin helmet Jyväskylään 9.–11.2.2023

19.1.2023

Miksi kannattaa tulla nukketeatteriin? Tule ja koe vastaus itse. Ihka ensimmäistä kertaa järjestettävä Seminaarinmäen nukketeatterifestivaali tuo Jyväskylään upean valikoiman uutta suomalaista nykynukketeatteria sekä aikuisille että lapsille. Minifestivaalin kuraattorina emännöi Jyväskylässä asuva, Suolahdesta kotoisin oleva nukketeatteritaiteilija Elina Lajunen ja yhteistyötahona toimi valtakunnallinen nukketeatteritaiteilijaverkosto Aura of Puppets. Festivaali levittäytyy kulttuuritalo Villa Ranaan, Vakiopaineen teatteritilaan, Piipunrannan Klubille, Huhtasuon kirjastolle ja Jyväskylän kaupunginkirjastoon.

Minifestivaali syntyi Lajusen  haaveesta tuoda Jyväskylään nukketeatteria sekä tuoda kollegoja kylään ja esitellä heille Jyväskylän potentiaali nukketeatterikaupunkina. Kuraattoria inspiroi erityisesti Jyväskylän Seminaarinmäen alue ja siellä tuore kulttuuritalo Villa Rana.Festivaalia  läpäisee vahva ja lämmin yhteisöllisyys, jota olen saanut kokea niin nukketeatterissa kuin täällä Jyväskylässä festivaalia järjestäessäni, iloitsee Elina Lajunen.

Ohjelmistossa kuusi esitystä sekä runsas oheisohjelma

Esitysten aiheet sukeltavat ainutlaatuisella otteella evakkouteen ja karjalaisuuteen, kasvun ja menettämisen kipuun, kreikkalaiseen mytologiaan ja Kreetan prinsessa Ariadnen elämään. Lisäksi sukelletaan vuoden 1989 Berliiniin, jossa animaatioryhmä Der Puppenspiegel luo omaa mahdollista tulevaisuutta sekoittaen mukaan Bertolt Brechtin näytelmän Setsuanin hyvä ihminen ja Ridley Scottin elokuvan Blade Runner. Teoksen käsikirjoitus on luotu dialogissa GPT3-kielitekoälyn kanssa. Lasten esityksissä seikkailevat arkkitehtuuriset puiset palikat sekä monien tuntema sähäkkä Prinsessa Pikkiriikki, jonka ensimmäinen nukketeatterisovitus nähdään ensi kertaa Keski-Suomessa.

Festivaalin oheisohjelmistossa Jyväskylän karjalaisten järjestämällä karjalanpiirakantekokurssilla opit rypyttämään oikein. Jyväskylän kaupunginkirjastossa ja Villa Ranassa järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa puhutaan festivaalin esityksistä ja pohditaan kysymystä siitä, miksi nukketeatteriin kannattaa tulla. Lisäksi Vanhan kirjan Talvessa Jyväskylän Yliopiston Agorassa on mahdollisuus kurkistaa Volter Kilven klassikkoteoksen Alastalon salissa käsinukketeatteriversion tekoprosessiin.

FESTIVAALIOHJELMISTO

Hox company: Kysymyksiä Karjalasta -pieni paperiteatteriesitys isosta kaihosta
Roosa Halme & KO-KOO-MO: Palikkateatteri (lapsille)
Anna Nekrassova: Ennen Peukalo-Liisaa
Tehdas Teatteri & Kuuma Ankanpoikanen: Prinsessa Pikkiriikki, kaikkien tuhmuroijien sankari (lapsille)
Kuuma Ankanpoikanen: Ariadne – A Mess
Tehdas Teatteri: Yksin ihminen – Scifi-nukketeatteria aikuisille tulevaisuuden Turusta

LIPUT:
Liput ovat myynnissä Aura of Puppetsin Holvi-verkkokaupassa sekä tuntia ennen esityksiä ovelta.

Liput Prinsessa Pikkiriikkin esityksiin: https://verkkokauppa.jyvaskyla.fi/tuote-osasto/lasten-lystin-liput/

LISÄTIEDOT:

Elina Lajunen, festivaalin kuraattori elinalajunene@gmail.com, +358407180574
Taru Tuomisto, tuottaja taru@auraofpuppets.com, +358451594842

FESTIVAALIN NETTISIVUT:

https://auraofpuppets.com/seminaarinmaen-nukketeatterifestivaali/

 

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden, Jyväskylän kaupunginkirjaston, Piipunrannan Klubin ja Jyväskylän karjalaisten kanssa.

Tapahtumaa ovat tukeneet Keski-Suomen taidetoimikunta ja Aura of Puppets

Aura of Puppets on Suomen tärkein nukketeatterialan verkosto. Lähes 70:n nukketeatteritaiteilijan yhteisö tekee nukketeatteria tunnetuksi ja edistää taiteilijoiden työskentelyä kotimaassa ja ulkomailla. Aura of Puppets palkittiin vuonna 2016 Näyttämötaiteen valtionpalkinnolla.