Taiteen ja toivon äärellä Jyväskylän Kesässä

20.6.2023

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 5.–11.7. teemalla toivo. Teemaan syvennytään festivaaliviikon aikana monitaiteisesti: luvassa on musiikkia, esittäviä taiteita, näyttelyitä, kursseja, koko perheen ohjelmaa, tieteeseen pohjautuvaa puheohjelmaa, festarointia Lounaispuistossa ja paljon muuta – myös pääsymaksutonta ohjelmaa!

Festivaaliviikon avaa Linda Fredriksson Juniperin esiintyminen, jossa musiikki, videotaide ja improvisaatio kohtaavat kiehtovalla tavalla. Fredrikssonin Juniper-albumi on saanut laajalti tunnustusta. Konsertin visuaaleista vastaa videotaiteilija Irene Suosalo, jonka töitä on nähty esimerkiksi The New York Timesissa ja The New Yorkerissa.

Yksi Jyväskylän Kesän kohokodista on vuoden 2017 euroviisuvoittaja Salvador Sobralin konsertti lauantaina 8.7. Portugalilainen jazz-laulaja ja lauluntekijä esiintyy festivaalilla nelihenkisen yhtyeensä kanssa. Ylistetyn tulkitsijan edellinen esiintyminen Jyväskylän Kesässä vuonna 2019 oli loppuunmyyty.

Musiikkiuransa 60-vuotisjuhlaa viettävä Katri Helena ei juuri esittelyjä kaipaa – iskelmälegendan uran varrelle on mahtunut valtava määrä monelle suomalaiselle rakkaita hittikappaleita. Katri Helena konsertoi Jyväskylän Kesän päätöskonsertissa 11.7. Tessa Virta -yhtyeen kanssa.

Jyväskylä Sinfonian kamarikonsertissa 9.7. nähdään orkesterin muusikoista koottu puhallinkvintetti, joka esittää kiinnostavan kattauksen 1900-luvun musiikkia. Konsertin avaus- ja päätösnumeroina kuullaan tänä vuonna 100 vuotta täyttävien säveltäjien, Ursula Mamlokin ja György Ligetin teokset.

Puistojuhlat on suuri elämys inhimillisessä mittakaavassa

Festivaaliviikon torstaina ja perjantaina 6.–7.7 juhlitaan Puistojuhlia. Puistojuhlat on pop- ja indiemusiikkiin keskittyvä puistofestari, joka järjestetään tunnelmallisessa ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Lounaispuistossa Yläkaupungin sydämessä.

Puistojuhlissa nähdään suomalaisen pop-musiikin huippunimiä: torstaina 6.7. Puistojuhlissa esiintyvät Arppa, Antti Autio, pehmoaino ja Ursus Factory. Perjantaina 7.7. Lounaispuiston lavalla nähdään Sexmane, Ruusut, Paperi T, Ege Zulu ja Sofa. Lisäksi Puistojuhlissa nautitaan hauskasta alueohjelmasta ja laadukkaista ravintolapalveluista.

Monologeja, sirkusta, butotanssia ja taideristeily

Festivaaliviikon esittävän taiteen ohjelmistossa on monologeja, poikkitaiteellisia performansseja, butotanssia ja oopperaa. Festivaalin ohjelmistossa on myös koko päivän kestävä risteily ja taideretki Päijänteelle.

Näyttelijä Lassi Alhorinteen monologiesitys Kymmenen kohtausta kirkossa perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon ja elämään. Sadinmaa on tunnettu kirkon kriitikko. Teatteri Aurore B:n Everstinna puolestaan on Tuula Väisäsen monologidramatisointi Rosa Liksomin palkitusta kirjasta. Anna-Mari Laulumaan Koulun tila – osa 1 käsittelee koulujärjestelmää ja keskustelua sen ympärillä.

Festivaaliviikon lauantaina on mahdollista päästä taideristeilylle Päijänteelle: laivakuljetus lähtee Jyväskylän satamasta, ja päivä vietetään Mämminiemen retkeilyalueella. Taidekollektiivi Haukanmaan kesäteatterin järjestämä Kato tarkemmin -tapahtuma pitää sisällään laivamatkan, luontoretken, luonnosta ammentavia esityksiä ja työpajoja.

Minja Mertasen butotanssiesitys Kasvu ja kukoistus on ylistystanssi vanhenemiselle, sille että jos olosuhteet ovat otolliset, voimme kasvaa ja kukoistaa läpi elämänvaiheiden. Teoksessa on myös esitystaiteen ja performanssin elementtejä. Mertanen on pitkän linjan butotaiteilija, joka on työskennellyt japanilaisen nykytanssin lajin parissa kohta 20 vuoden ajan.

Paikallisista, valtakunnallisista ja kansainvälisistä tekijöistä koostuva poikkitaiteellinen Tupacircus-ryhmä vierailee Jyväskylän kesässä uudella teoksellaan Toivon kipinöitä. Tupacircuksen sateenvarjon alla yhdistyvät sanaton teatteri, klassinen musiikki ja tropiikin rytmit sekä runous, tanssi, klovneria, nukketeatteri, sirkustaide ja erilaiset ihmiset.

Oopperamatka Vaajakoskelle ja Konginkankaalle

La Kala -ooppera tunnetaan Suomen pienimpänä oopperatalona. Jyväskylän Kesässä nähdään La Kalan sovitus Giovanni Battista Pergolesin oopperasta La serva padrona, suomalaisittain Piika emäntänä. Ooppera esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1733 Napolissa. Teoksesta tuli opera buffa -genren eli koomisen oopperan malli ja olennainen teos, jonka riemastuttaa edelleen tarinankerronnallaan.

La Kalan esityksiä nähdään festivaaliviikolla Konginkankaan kylätalolla sekä Vaajakosken Wanhassa Woimalassa.

 

Tutustu Jyväskylän Kesän 5.–11.7. koko ohjelmaan osoitteessa jyvaskylankesa.fi.

Kuva: Antti Närhi