Máhccan – kotiinpaluu: ohjaajavierailu Kino Aurorassa

20.9.2023

Torontossa maailmanensi-iltansa saanut Máhccan – kotiinpaluu lähtee Suomen kiertueelle

”Minulle esineet symboloivat ennen kaikkea esivanhempien, sekä omien henkilökohtaisten esivanhempien että kollektiivisten esivanhempien voimaa ja läsnäoloa.” -Suvi West

Esi-isien merkityksestä, henkisyydestä, ja saamelaisesineiden palauttamisesta kertova uutuuselokuva Máhccan – kotiinpaluu esitettiin sunnuntaina Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Toronton elokuvajuhlien humusta suoraan Suomen suurimmalle elokuvafestivaalille saapuneet Suvi West ja Anssi Kömi olivat häkeltyneitä elokuvansa suosiosta. Kansainvälisen yleisön lisäksi myös kotimainen yleisö vaikuttui elokuvasta ja raikuvien aplodien lisäksi ohjaajapari otti vastaan kiitoksia ja kehuja festivaalinäytöksen jälkeen. Máhccan – kotiinpaluu on osunut ajan hermoon ja kansainvälinen lehdistö on kiitellyt etenkin sitä, miten Westin ja Kömin elokuva näyttää, mitä taistelulla ja vuosien työllä voi saada aikaan. ”Minulle esineet symboloivat ennen kaikkea esivanhempien, sekä omien henkilökohtaisten esivanhempien että kollektiivisten esivanhempien voimaa ja läsnäoloa. Ne kertovat tarinoita ja tuovat viisautta ja tietoa sukupolvien takaa. Ne opettavat näkemään historian eri puolia ja antamaan anteeksi. Esineitä katsoessa tunsin, miten vahva meidän kansamme on. Meidän historiamme on paljon muutakin kuin pelkkä sorron historia.”, West kommentoi. Máhccan – kotiinpaluu saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 22.9, jolloin alkaa myös elokuvan Suomen kiertue.

Elokuvasta järjestetään erikoisnäytöksiä kahdeksalla paikkakunnalla ja ohjaaja Suvi West on paikalla. Jyväskylässä Kino Aurorassa esitys järjestetään keskiviikkona 27.9. klo 17.00.

Hanki liput tästä: https://kinoaurora.fi/elokuva/?movie=447&location=1