Tanssin ammattilaisfoorumi Kiertoliike Villa Ranassa

29.9.2023

Tanssin ammattilaisfoorumi Kiertoliike kokoaa valtakunnallisen tanssin kentän Jyväskylään 5.-6.10.2023

Kiertoliike on tanssin aluekeskusverkoston* tuottama tanssin ammattilaisfoorumi, joka järjestetään vuosittain eri aluekeskuspaikkakunnilla osana paikallista tanssifestivaalia tai muuta tapahtumaa. Tänä vuonna Kiertoliike toteutetaan Keski-Suomen Tanssin Keskuksen tuottaman Tanssin Aika -festivaalin yhteydessä. Kulttuuritalo Villa Ranassa ja Seminaarinmäellä järjestettävään Kiertoliikkeeseen on ilmoittautunut noin 120 osallistujaa.

Vuoden Kiertoliikkeen teema Minä rakenteena käsittelee yksilön arvojen, ajattelun, toiveiden ja tavoitteiden kautta rakentunutta polkua työskennellä taiteilijana. Ohjelman avaa Jyväskylän yliopistolla työskentelevä Joona Taipale (FT, dosentti), jonka puheenvuorossa käsitellään itsekokemuksen hajanaisuutta ja koostuneisuutta. Torstaina ohjelmaa jatkaa eri alueiden tanssitaiteilijoista koostuva kiinnostavat henkilörakenteet -paneeli, missä mukana keskustelemassa ovat Liisa Heikkinen, Riina Kalmi, Terhi Kuokkanen, Tiina Santavuo, Wilhelmina Ojanen ja Sanni Kriikku. Perjantaina ohjelmassa on kaksi keynote-puheenvuoroa, joista tanssi- ja esitystaiteilija Riina Hannukselan esitys käsittelee eettisiä kysymyksiä ja neuvottelua taiteellisen työn keskiössä ja sitä, miten hän itse yksittäisenä taiteilijana voi juurruttaa taidekentälle itselleen tärkeitä asioita ja arvoja. Toiminnanjohtaja Katja Kirsin puheenvuoro käsittelee hänen henkilökohtaista rakennetta suhteessa nykytanssin yleisötyöhön.

Torstaina ohjelmassa on lisäksi ensiesitys tanssin aluekeskusverkoston teettämän selvityksen tuloksista. Tuloksista on kertomassa selvityksen tehnyt tutkija Katri Talaskivi jyväskylän yliopistosta. Perjantaiaamun ohjelma jakaantuu työpajaan, mitä ohjaa Tanssin Aika -festivaalin ohjelmassa mukana oleva Screensavers Series -esityksen työryhmä sekä Työterveyslaitoksen Susanna Visurin ja Heli Ansion tutkimustuloksiin perustuvaan esitykseen puuttumisen ja välittämisen vahvistamisesta tanssialalla.

Lisäksi Kiertoliikkeessä mukana on Keski-Suomen Tanssin Keskuksen jäsenistä koottu Kiertoliike-ryhmä, joka auttaa, neuvoo ja myös esiintyy yllättäen. Ryhmässä mukana ovat tanssitaiteilijat Anne-Maarit Kinnunen, Mimmi Salo, Marikka Goyal, Laura Suonperä, Henna Salonvaara, Annina Uimonen, Samuli Emery, Elsa Heikkilä, Rebecca Laube-Pohto ja Anna-Kaarina Jokinen.

Kiertoliikkeen moderaattoreina toimivat tanssitaiteilijat Harri Kuorelahti ja Sari Palmgren. Koko ohjelma on luettavissa täällä.

*Tanssin aluekeskusverkostoon kuuluvien aluekeskusten tarkoituksena ja tavoitteena on työllistää tanssin ammattilaisia sekä lisätä tanssitaiteen saatavuutta alueellaan. Aluekeskusverkostoon kuuluu kuusi aluekeskusta ympäri Suomea: Pirkanmaan Tanssin Keskus, Keski-Suomen Tanssin Keskus, Läntinen tanssin aluekeskus, Pohjanmaan tanssin aluekeskus, Pohjoisen tanssin aluekeskus sekä Itä-Suomen tanssin aluekeskus.