Vuoden 2023 Yläkaupungin Yrjö on Erkki Jaala

13.11.2023

Kulttuuritalo Villa Rana jakoi Keski-Suomen kulttuurigaalassa Yläkaupungin Yrjö -tunnustuksen Erkki Jaalalle. Yläkaupungin Yrjö viittaa Villa Ranan rakennuksen arkkitehtiin Yrjö Blomstedtiin, joka väsymättömällä tarmolla vuonna 1898 lähti kehittämään opettajaseminaarin taiteiden ja käsityön opetusta ja kulttuuriperinnön vaalimista. Huomionosoitus myönnetään periksiantamattomasta kulttuuritoiminnan edistämisestä Jyväskylässä.

Erkki Jaala on rakentamisen ja suurten rakennusprojektien hallinnan pitkäaikainen ammattilainen, jonka kädenjälki Jyväskylässä näkyy mm. vuoden 2014 asuntomessujen alueessa, Kankaalla ja useissa muissa kohteissa. Kankaan asuinalueen kehittämisessä Jaala synnytti Suomessa ainutlaatuisen prosenttikulttuuriperiaatteen, joka eroaa prosenttitaiteen periaatteesta siten, että rakentamisesta kertyvää prosenttirahoitusta ohjataan myös tapahtumiin ja kulttuuritoimintaan yhteisöllisyyden ja alueen vireyden vahvistamiseksi. Erkki Jaala ideoi väsymättä keinoja vahvistaa alueita kulttuurin ja taiteen avulla, ja on aina valmis jakamaan tietotaitoaan kulttuuritoimijoiden kanssa.

Yläkaupungin Yrjö jaettiin toista kertaa. Ensimmäisen tunnustuksen sai Arja Kautto pitkäaikaisesta kulttuurityöstään lasten ja nuorten parissa sekä ratkaisevasta panoksestaan Kulttuuritalo Villa Ranan synnyttämisessä.