Arktisen Upeeta: Eatnameamet – Hiljainen taistelumme

Ikäraja: S
Kesto: 1h 14min
Lajityyppi: Dokumentti
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Suvi West
Kieli: Suomi
Tekstitys: Englanti

Suomen valtion häpeällinen saamelaispolitiikka, saamelaiskulttuurin systemaattinen kadottaminen ja saamelaisten jatkuva taistelu olemassaolonsa puolesta nousee keskiöön Suvi Westin (Doavtter-Piera Suvi Máret, mm. Miracle Workers -elokuvakollektiivin jäsen, saamelaistamiseen pyrkivän Siidaskuvla-kollektiivin jäsen ja saamelaisten pyhää lähdettä suojelevan Ellos Suttesája –ryhmän jäsen) uudessa dokumentissa.

Hampaansa Saamenmaahan upottaneet suuryritykset pyrkivät Suomen valtion mandaatilla pyyhkimään saamelaiset pois maittensa ja vesiensä luota, luoden jatkuvan uhan kokonaisen kansan elinkeinolle ja kulttuurille, samaan aikaan valtaosan suomalaisista saadessa kosketuksen saamelaisten oikeuskysymykseen lähinnä mediassa käytyjen feikkisaamenpuku-keskustelujen kautta. Kulttuuristen symbolien ja identiteetin halveerauksen ohella saamelaiset elävät kasvokkain antroposeenisen mittaluokan tuhoa aiheuttavien kaivosteollisuuden hankkeiden kanssa, joita vastustavista äänistä kukaan ei tunnu kiinnostuvan. Eatnameamet näyttää, miten kokonaisen kansan tulevaisuus on uhattuna, ilman että suomalaiset edes huomaavat sitä.

Ohjaaja West itse sanoo elokuvasta:

“Olen tehnyt elokuvaa rakkaudesta kansaani ja Saamenmaata kohtaan. Meillä saamelaisilla on oikeus tulla kuulluksi, mutta myös suomalaisilla on oikeus tietää saamelaisista ja tilanteestamme. Tieto lisää ymmärrystä, ja ymmärrys on lähtökohta kahden kansan tasavertaiselle yhteiselolle samassa maassa. Tietämättömyys ei ole kenenkään yksittäisen ihmisen syy, vaan se on sortavien rakenteiden vika. Kutsun katsojia lähtemään tälle matkalle ja astumaan hetkeksi saamelaiseen todellisuuteen, missä on pakko käydä hiljaista taistelua, mikäli haluaa kulttuurin säilyvän myös tuleville polville.”

Huom: elokuvaa seuraa keskustelu elokuvan ohjaajan Suvi Westin kanssa etäyhteyksitse.