Arktisen Upeeta: Kuolema Venetsiassa

Ikäraja: S
Kesto: 2h 10min
Lajityyppi:
Valmistumisvuosi: 1971
Ohjaaja: Luchino Visconti
Kieli: Englanti
Tekstitys: Ei tekstitystä

50-vuotta täyttävässä Luchino Viscontin ohjaamassa romaanifilmatisoinnissa (Thomas Mann – Kuolema Venetsiassa, 1912) sydänvaivoista kärsivä ikääntyvä säveltäjä Gustav von Aschenbach (lukuisista klassikoista kuten Yöportieri ja A Bridge Too Far tuttu Dirk Bogarde) matkustaa Venetsiaan löytääkseen satamakaupungin rannoilta ja kaduilta sairauttaan elvyttävää kauneutta. Täydellinen kauneus esittäytyy kuitenkin von Aschenbachille nuoren poikalapsen Tadzion (elokuvan jälkeen esitettävän dokumentin The Most Beautiful Boy in the World päähenkilö Björn Andrésen) muodossa, säveltäjän kasvaessa alati pakkomielteisemmäksi pojan tarkkailussa ja tämän nuoruuden ja kauneuden ihailussa. Samaan aikaan pian kontrolloimattomaksi karkaavan kolera-epidemian ensimerkit alkavat näkyä Venetsian kaduilla, viranomaisten vähätellessä ja piilotellessa ongelmaa, jotteivät valon ja meren kaupungista onneaan ja terveyttään etsivät varakkaat turistit kaikkoaisi.

Ajan säälimätöntä ja katkeamatonta marssia, kuolevaisuuden pelkoa ja elämän loppupuolella perverssillä tavalla nuoruuteen takertuvaa ihmistä kuvaava Kuolema Venetsiassa kulkee ylellisen kaupungin kaduilla ja juhlapöydissä hitaasti ja painostavasti kuin itse elämä toisinaan – voimme Gustav von Aschenbachin tapaan värjätä tukkamme mustaksi, punata huulemme, maalata kasvomme valkoiseksi ja tarttua raivokkaasti nuoruuden ideaaliin, mutta se ei muuta tarinan loppua.

Elokuvan jälkeen (klo 20:00 alkaen) esitetään Kristian Petrin (mm. vuoden 2019 Arktisen Upeeta -festivaaleilla esitetty Tokyo Noise) ja Kristina Lindströmin ohjaama uutuusdokumentti The Most Beautiful Boy in the World, joka pureutuu elokuvassa Tadziota esittäneen ruotsalaisen Björn Andrésenin elämään elokuvan maailmanmenestyksen aikaan ja sen jälkeen.