Kino Aurora: Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja + keskustelupaneeli

Ikäraja: S
Kesto: 1h 32min
Lajityyppi: dokumentti
Valmistumisvuosi: 2022
Ohjaaja: Susanna Helke
Kieli: Suomi
Tekstitys: Ei tekstitystä

ARMOTONTA MENOA – HOIVATYÖN LAULUJA -elokuvan ensi-iltakiertue torstaina 21.4. klo 17.00 Kino Aurorassa! Näytöksen jälkeen keskustelupaneelissa paikalla elokuvan käsikirjoittaja Markku Heikkinen, gerontologian ja kansanterveyden professori Taina Rantanen Jyväskylän yliopistosta sekä kirurgi ja Keski-Suomen aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja Ville Väyrynen.

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Dokumentaaristen episodien ja laulujen kautta elokuva kertoo kriisiytyneen vanhushoivan arjesta.

Elokuvan keskeinen tarinahahmo on lähihoitaja Tiina. Hän oli ensimmäisiä hoitajia, joka toi esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa, joutuen yksityisen yrityksen ja kaupunkinsa mustalle listalle. Kaavin kunnan eläkeläiset joutuvat seuraamaan sivusta kunnassaan tapahtuvaa hoivayksikön ulkoistusta. He ovat aktiivisia ja tuntevat asiansa, mutta demokraattinen päätöksenteko on karannut kuntalaisten ulottumattomiin. Kestävyysvajeen yhtälöä ratkotaan myös digiloikkaa tekemällä: robotti kohtaa vanhuksia hoivakodissa, hoitajat työskentelevät etähoivakeskuksessa.

Tehokkuuden, voitontavoittelun ja säästöjen ristipaineessa hoivatyön eetos on rapautunut. Ikäihmisistä puhutaan vain taloudellisen kasvun jarruna ja työtä tekevien taakkana. Elokuva muistuttaa siitä, mistä työmarkkinoille hyödyttömien ihmisten hoivassa on kyse: jakamattomasta ihmisarvosta. Laulujen kautta elokuva luo katseen hoivan kaupallistamisen ja hoivan eetoksen väliseen yhteensovittamattomuuteen. Siitä mistä ei voi puhua, on laulettava.