Kino Aurora: Kumu Kino – Luomakunnan vartijat (+tekijävierailu)

Ikäraja: S
Kesto: 1h 15min
Lajityyppi: dokumentti
Valmistumisvuosi: 2022
Ohjaaja: Iiris Härmä
Kieli: Alkuperäinen
Tekstitys: Suomi

Kumu Kino on Jyväskylän yliopiston KUMU -tutkinto-ohjelman ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen yhteistyössä järjestämä elokuvasarja, jossa tavataan elokuvantekijöitä, katsotaan ajankohtaisia elokuvia ja keskustellaan yhteiskuntaan ja kulttuuriin liittyvistä teemoista. KUMU eli Kulttuurit muuttuvassa maailmassa -tutkinto-ohjelmassa yhdistyvät etnologia, antropologia ja kulttuurintutkimus. KUMU tutkii ihmisiä, yhteisöjä ja kulttuureita. Syksyn 2022 Kumu Kinon ohjelmiston teemana on ilmastokriisi.

Näytöksen jälkeen elokuvasta keskustelemassa ohjaaja Iiris Härmä, tuottaja Visa Koiso-Kanttila sekä Jyväskylän yliopiston ekologian tohtori Daniel Burgas Riera.

LUOMAKUNNAN VARTIJAT – Tarinoita ihmiskunnan kehdosta

Elokuvan tapahtumapaikkana on Turkana, karu puoliaavikkoinen alue Pohjois-Keniassa, jota kutsutaan ihmiskunnan kehdoksi. Hiekan ja piikkipensaiden keskellä, suolaisen Turkanajärven rannalla asuu Daasanach -paimentolaisheimo. Päähenkilömme Helsingin yliopiston tutkija, etnobiologi Álvaro Fernández-Llamazares saapuu alueelle tutkimaan ihmisten luontosuhdetta ja ystävystyy paikallisen Job Nasakin kanssa. Job johdattaa Álvaron tutustumaan heimonsa elämään ja arkeen. Álvaro vaikuttuu alkuperäiskansan perinteisistä eläintarinoista ja häntä pyydetään tekemään niistä ensimmäinen daasanachin kielellä kirjoitettu satukirja. Tarinat kertovat luonnosta, jossa seikkailevat monenlaiset villieläimet. Mutta viereinen luonnonpuisto näyttäytyy karuna ja tyhjänä, villieläimiä ei enää juuri ole, eivätkä lapset ole niitä ikinä nähneet. Näin alkaa kiehtova tarina Ihmiskunnan kehdosta, ikiaikaisista lauluista, paimentolaisten selviytymistaistelusta, kadonneista eläimistä, heimosodista ja esihistoriallisista fossiileista.