The Solo Series

The Solo Series on tanssitaiteilija Samuli Emeryn luoma ja kuratoima nykytanssisooloesitysten alusta. Vuoden 2024 esityskokoonpano koostuu kolmen kansainvälisen soolon tiivistunnelmaisesta yhteisillasta. Kutsuperiaatteella tarkkaan valikoidut taiteilijat ja heidän ainutlaatuiset esityksensä kiertävät Suomen hienoimpiin kuuluvia nykytanssin näyttämöitä Kuopiossa, Jyväskylässä ja Tampereella.

The Solo Series -alustan keskeisimpiä tavoitteita on tuoda korkeatasoista tanssitaidetta tarjolle ympäri Suomea, mahdollistaa kansainvälisiä esitysvierailuja ja kohtaamisia sekä luoda kervytrakenteisempaa, kestävämpää ja mielekkäämpää kiertuetoimintaa Suomessa. The Solo Series -esitysiltoja on järjestetty vuodesta 2020 eteenpäin jo kahdeksan kertaa lukuisilla eri kokoonpanoilla. Esitykset ovat työllistäneet taiteilijoita aina Puolasta Brasiliaan ja Kreikasta Iso-Britanniaan, sekä ihastuttaneet loppuun myytyjä katsomoita ympäri maan.

Vuoden 2024 kiertueella nähdään puolalaisen Anna Nowickan soolo ”This Is The Real Thing”, luxemburgilaisen Jill Crovisierin teos ”The Hidden Garden” Samuli Emeryn tulkitsemana sekä japanilaisen Kenji Shinohen palkittu ”K(-A-)O”. Vuoden 2024 esityskokoonpanon kantaviksi kuratoriaalisiksi ja temaattisiksi suunnannäyttäjiksi päätyivät muodonmuutos, surrealismi ja symbolismi, joita jokainen illan kolmesta soolosta omalla tavallaan koskettaa. Illan päätteeksi järjestetään englanninkielinen taiteilijatapaaminen, jonka aikana vieraileviin taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa pääsee halutessaan tutustumaan yhä syvemmin.

The Solo Series -alustan yhteistyökumppanit ja osatuottajat ovat Itä-Suomen Tanssin Aluekeskus, Keski-Suomen Tanssin Aluekeskus sekä Tanssiteatteri MD. Kuratoinnista vastaa Samuli Emery Taiteen Edistämiskeskuksen tuella.

Kesto n. 1 h 35 min sisältäen väliajan + taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen
Ikärajasuositus 12+
Sisältää alastomuutta.

Liput: 25e / 15e* / 0e**
Liput ennakkoon Livetosta
HUOM:! Jos haluat hyödyntää kulttuurietuuksia, lippu tulee ostaa ennakkoon Liveton kautta

* = eläkeläiset, työttömät, opiskelijat ja KSTKn jäsenet

**= kaikki ovat tervetulleita esitykseen omasta taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Ole yhteydessä info@tanssinkeskus.fi, mikäli koet lipun hinnan itsellesi saavuttamattomaksi

*****

Teos- ja tekijäesittelyä:

Konsepti ja esitys: Anna Nowicka
Dramaturgia: Mateusz Szymanówka
Musiikki: Adam Świtała
Puvustus: Tanja Padan / Kiss the Future
Valosuunnittelu: Aleksandr Prowaliński
Kesto: 45 min

“𝑰 𝒄𝒓𝒖𝒔𝒉 𝒎𝒚 𝒔𝒌𝒊𝒏’𝒔 𝒍𝒂𝒏𝒅𝒔𝒄𝒂𝒑𝒆. 𝑰 𝒓𝒐𝒍𝒍 𝒊𝒕 𝒖𝒑, 𝒑𝒖𝒕 𝒊𝒕 𝒐𝒏, 𝒅𝒓𝒐𝒑 𝒊𝒕, 𝒎𝒐𝒗𝒆 𝒊𝒕, 𝒓𝒆𝒗𝒆𝒂𝒍 𝒊𝒕, 𝒉𝒊𝒅𝒆 𝒊𝒕, 𝒔𝒆𝒏𝒅 𝒊𝒕 𝒃𝒂𝒄𝒌. 𝑺𝒆𝒂𝒓𝒄𝒉𝒊𝒏𝒈, 𝒍𝒐𝒔𝒊𝒏𝒈 𝒂𝒏𝒅 𝒇𝒊𝒏𝒅𝒊𝒏𝒈 𝒊𝒕, 𝒊𝒏 𝒕𝒉𝒆 𝒂𝒃𝒔𝒐𝒍𝒖𝒕𝒆 𝒉𝒆𝒓𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒏𝒐𝒘, 𝒃𝒆𝒇𝒐𝒓𝒆 ”𝒊𝒕 𝒊𝒔!”. 𝑰 𝒂𝒎 𝒔𝒍𝒐𝒘𝒍𝒚 𝒕𝒓𝒂𝒏𝒔𝒇𝒐𝒓𝒎𝒊𝒏𝒈, 𝒄𝒐𝒏𝒔𝒕𝒂𝒏𝒕𝒍𝒚 𝒇𝒐𝒓𝒎𝒊𝒏𝒈, 𝑰 𝒖𝒏𝒆𝒙𝒑𝒆𝒄𝒕𝒆𝒅𝒍𝒚 𝒅𝒆𝒔𝒕𝒓𝒐𝒚, 𝒌𝒏𝒐𝒕, 𝒕𝒆𝒂𝒓 𝒂𝒑𝒂𝒓𝒕 𝒂𝒏𝒅 𝒄𝒂𝒓𝒆𝒇𝒖𝒍𝒍𝒚 𝒖𝒏𝒔𝒄𝒓𝒆𝒘.”
This Is The Real Thing – sooloteoksen keskipisteessä on keho. Tanssija luo ja tulkitsee ympäristöään leikkien visuaalisten merkityksien ja referenssien maailmassa. Dialogi todellisen kehon ja sen visuaalisten muotojen välillä herättää kysymyksen siitä, mikä keho todellisuudessa on, miten havaitsemme sen ja missä määrin voimme tietoisesti sitä rakentaa.

ANNA NOWICKA:
Anna Nowicka (Berliini) on koreografi ja esiintyjä, joka sukeltaa unelmien rehevään todellisuuteen. Hän tutkii kuvien potentiaalia laajentaa kehoa jatkuvan tulemisen tilaan. Hän on valmistunut Salzburgin kokeellisesta tanssiakatemiasta (SEAD), suorittanut koreografian maisterin tutkinnon Berliinin HfS Ernst-Busch / HZT:ssä ja psykologian maisterin tutkinnon Varsovan yliopistossa. Hän kirjoitti käytäntöön perustuvan väitöskirjansa kehollisesta tietoisuudesta läsnäolon perustana ja on lisäksi suorittanut systeemisen terapian peruskoulutuksen. Hänelle myönnettiin DAAD-palkinto, sen jälkeen Studienstiftung des deutschen Volkesin koreografiastipendi, Berliinin kaupungin Tanzstipendium, Gwaertlerin säätiön stipendi ja viimeisimpänä Berliinin kaupungin Tanzpraxis-stipendi. Hänen soolonsa ”the truth is just a plain picture. said bob.” valittiin Puolan tanssialustalle, Edinburghin Fringe-festivaalille ja Tel Avivin Puolan ja Israelin tanssialustalle. ”Raw Light” (2017) valittiin osaksi Polish Dance Network -alustaa, ja ”This Is The Real Thing” (2018) avasi Polish Dance Platform -tapahtuman vuonna 2019. Hänen uusin teoksensa – ”Eye Sea” sai ensi-iltansa joulukuussa 2019 HAU:ssa Berliinissä. Vuodesta 2010 lähtien hänen henkilökohtainen koreografinen praktiikkansa on ollut yhteydessä Art Stations -säätiöön. Anna on sertifioitu Saphire®-opettaja tohtori Catherine Shainbergin ”The School of Images” -koulussa.

***

Jill Crovisier: The Hidden Garden
Koreografia: Jill Crovisier
Tanssi: Samuli Emery
Valosuunnittelu: Les Grands Theatres de la Ville de Luxembourg
Yhteistyökumppanit: Focuna Fonds Culturel National (LU), Grand Theatre de la Ville de Luxembourg, talentLAB16, Uferstudios Berlin
Kesto: 18 min

Kasvaessamme menetämme kyvyn olla yhteydessä omaan mieleemme. Meistä tulee kiinnostuneita vain siitä, mikä on hyödyllistä. Tavoittelemme valtaa, hallintaa sekä täydellisyyttä. Ihmisestä tulee jotain, mikä on verrattavissa yliluonnolliseen olentoon. Tämä olento imee elämän niiltä, jotka uskaltavat kohdata sen. Unelmat, yksinkertaiset nautinnot ja runous tukahdutetaan.
The Hidden Garden on salaperäinen paikka, jossa todellisuus ja fantasia kietoutuvat yhteen. Luxemburgilaisen Jill Crovisierin koreografia on saanut inspiraationsa goottilaisista romaaneista, fantasiakirjallisuudesta ja nykyajan tavoista ja normeista. Teoksessa esiintyy suomalais-brittiläinen tanssitaiteilija ja The Solo Series -alustan perustaja Samuli Emery.

JILL CROVISIER:
Jill Crovisier valmistui baletin ja nykytanssin opettajaksi Luxemburgin Esch Alzetten konservatoriosta ja jatkoi opintojaan Kiinassa, Ranskassa, New Yorkissa, Israelissa ja Indonesiassa. Hän on työskennellyt maailmanlaajuisesti vuodesta 2007 lähtien freelance-tanssijana ja vuodesta 2015 lähtien myös koreografina, videotaiteilijana ja tanssiterapiaprojekteissa. Palkittu tanssija, koreografi ja videontekijä Jill on osallistunut muun muassa arvostettuun Hannoverin koreografiakilpailuun, Kööpenhaminan koreografiakilpailuun, Stuttgartin kansainväliseen tanssiteatterifestivaaliin Internationales Solo Tanz Theater Festival ja Lucky Trimmeriin. Teokset kuten The Hidden Garden, MATKA, SIEBEN, Zement-soolo ja lyhytelokuva NILYNDA ovat tähdänneet kansainväliseen tunnustukseen. Hiljattain Jill palkittiin Luxemburgin tanssipalkinnolla.

SAMULI EMERY:
Samuli on mielestään jyväskyläläislähtöinen suomalais-brittiläinen queer taiteentekijä, jolla on kimurantti, mutta liikuttavan obsessiivinen suhde tanssiin. Samuli väsää esityksellisiä tilanteita, kutsuu ihmisiä yhteen mullistavien ja voimaannuttavien tilojen äärelle sekä harjoittelee rakkaudellista kehon asuttamista. Samuli janoaa taide-elitismin kumoutumista ja riemullisia, eeppisiä, pähkähulluja jaettuja elämän tuntuja.
Vuonna 2019 hän valmistui tanssitaiteilijan ammattiin Itävallan SEAD-akatemiasta, pääaineenaan koreografia. Opiskeluaikanaan Samuli pääsi esiintymään lukuisten tunnettujen koreografien esim. Wim Vandekeybusin, Julyen Hamiltonin ja Milan Tomasikin teoksissa sekä vaihto-opiskelemaan New Yorkin yliopistoon Tisch School of The Artsiin. Tämän lisäksi hän on syventynyt useiden katu- ja klubitanssien sekä Ballroom-kulttuurin liikkeellisiin ja soliaalisiin perinteisiin. Samuli on työskennellyt kansainvälisesti ja laaja-alaisesti, esimerkiksi Meg Stuartin, Jerome Belin, Imre & Marne Van Opstalin, River Linin, Jill Crovisierin, Gloria Höcknerin ja Ceren Oranin produktioissa sekä Suomen tunnetuimpien artistien, kuten Jenni Vartiaisen, Isac Elliotin, Elastisen, Saara Aallon, Apulannan, Jari Sillanpään ja Club for Fiven kanssa. Hän on saanut useita palkintoja ja stipendejä saavutuksistaan esiintyjänä ja koreografina kotimaan lisäksi Saksassa, Puolassa, Virossa ja Italiassa. Samuli myös toimii opettajan roolissa Teatterikorkeakoulun, Helsinki Dance Companyn ja Tanssille ry:n lisäksi ympäri Suomea sekä Eurooppaa.

***

Kenji Shinohe: K(-A-)O
Koreografia ja esitys:
Kenji Shinohe
Kesto: 15 min

𝑻𝒆𝒐𝒌𝒔𝒆𝒏 𝒕𝒆𝒆𝒎𝒂𝒏𝒂 𝒐𝒏 𝒕𝒖𝒏𝒕𝒆𝒊𝒅𝒆𝒏 𝒔𝒚𝒎𝒃𝒐𝒍𝒐𝒊𝒏𝒕𝒊. 𝑲𝒐𝒆𝒏, 𝒆𝒕𝒕ä 𝒊𝒏𝒉𝒊𝒎𝒊𝒍𝒍𝒊𝒔𝒆𝒕 𝒕𝒖𝒏𝒏𝒆𝒊𝒍𝒎𝒂𝒊𝒔𝒖𝒕 𝒌ö𝒚𝒉𝒕𝒚𝒗ä𝒕 𝒏𝒚𝒌𝒚𝒊𝒔𝒆𝒔𝒔ä 𝒕𝒊𝒆𝒕𝒐𝒚𝒉𝒕𝒆𝒊𝒔𝒌𝒖𝒏𝒏𝒂𝒔𝒔𝒂. 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒆𝒕𝒊𝒔𝒔ä 𝒎𝒆𝒊𝒍𝒍ä 𝒗𝒐𝒊 𝒐𝒍𝒍𝒂 𝒏𝒆𝒖𝒕𝒓𝒂𝒂𝒍𝒊 𝒊𝒍𝒎𝒆, 𝒗𝒂𝒊𝒌𝒌𝒂 𝒐𝒍𝒊𝒔𝒊𝒎𝒎𝒆 𝒐𝒊𝒌𝒆𝒂𝒔𝒕𝒊 𝒊𝒍𝒐𝒊𝒔𝒊𝒂 𝒕𝒂𝒊 𝒔𝒖𝒓𝒖𝒍𝒍𝒊𝒔𝒊𝒂. 𝐋ä𝒉𝒆𝒕ä𝒎𝒎𝒆 𝐤𝐮𝐢𝐭𝐞𝐧𝐤𝐢𝐧 𝒉𝒚𝒎𝒊ö𝒊𝒕ä 𝒋𝒂 𝒔𝒚𝒎𝒃𝒐𝒍𝒆𝒋𝒂 𝒐𝒎𝒊𝒆𝒏 𝒕𝒖𝒏𝒕𝒆𝒊𝒅𝒆𝒎𝒎𝒆 𝒎𝒖𝒌𝒂𝒂𝒏. 𝑵ä𝒊𝒏 𝒕𝒆𝒉𝒅𝒆𝒔𝒔ä𝒎𝒎𝒆 𝒌𝒂𝒊𝒌𝒌𝒊 𝒊𝒉𝒎𝒊𝒔𝒕𝒆𝒏 𝒊𝒍𝒎𝒂𝒊𝒔𝒖𝒕 𝒋𝒂 𝒕𝒖𝒏𝒕𝒆𝒆𝒕 𝒎𝒖𝒖𝒕𝒕𝒖𝒗𝒂𝒕 𝒚𝒉ä 𝒌ö𝒚𝒉𝒆𝒎𝒎𝒊𝒌𝒔𝒊 𝒋𝒂 𝒗ä𝒉𝒆𝒎𝒎ä𝒏 𝒎𝒐𝒏𝒊𝒎𝒖𝒕𝒌𝒂𝒊𝒔𝒊𝒌𝒔𝒊.
K(-A-)O heittää sinulle kysymyksen: kuinka voimme saada takaisin omat tunteemme?

KENJI SHINOHE:
Kenji Shinohe on japanilainen koreografi ja tanssija, joka asuu Saksan Wuppertalissa. Hän on tanssinut seuratansseja
isoäitinsä kanssa varhaislapsuudesta lähtien. Hän on opiskellut tanssin filosofiaa ja taidehistoriaa japanilaisessa yliopistossa
ja on suorittanut maisterin tutkinnon. Vuonna 2015 hän sai kansainvälisen vaihto-opiskelijaohjelman stipendin opiskelemaan Folkwangissa Universität der Künste Essenissä Saksassa. Valmistuttuaan sieltä kesällä 2019, hän tanssi NEUER TANZissa Düsseldorfissa. Vuodesta 2020 lähtien hän työskentelee kansainvälisesti freelance-koreografina ja tanssijana, työskennellen aktiivisesti Saksan Nordrhein-Westfalenin esittävän taiteen kentällä. Hänet on palkittu ensimmäisellä palkinnolla ja yleisöpalkinnolla ”contact.energy 16” -tapahtumassa 5.Internationales Tanz -tapahtumassa. Theater Festival 2016 Erfurtissa, Best New comer solo -palkinto 10.Internationales Tanzfestival SoloDuo NRW:ssä. Kölnissä 2018 ja parhaan soolon palkinto ja yleisöpalkinto SzólóDuó International Dance Festival 2019 -festivaalilla vuonna Budapestissa. Taiteellisessa työskentelyssään hän on kiinnostunut tuomaan yhteen kehon liikkeet suhteessa musiikin rakenteisiin sekä lähestymistavoista tanssi-ilmaisun laajentamisesta metafiktiivisten tekniikoiden kautta. Hänen koreografiansa teoksia on kutsuttu ja esitetty monissa teattereissa yli 15 maassa ja 40 kaupungissa.