Villa Rana Open Art: Encaustronic-työpaja

Vuoden ensimmäisessä Open Art -työpajassa maalaillaan silitysraudan avulla pieniä vahataideteoksia, sekä luodaan hetkessä tapahtuvaa taltioitujen äänien sekä kokeilujen värittämää elektronista musiikkia! Työpaja pyörii non-stoppina, joten sinne voi saapua haluamaansa aikaan kokeilemaan joko molempia, tai vain toista tekniikkaa.

Vahamaalauksessa, eli enkaustiikassa, maalausaineena toimii pigmentoidut mehiläisvahavärit, joita sulatetaan ja levitetään paperille pienen silitysraudan avulla. Tekniikan avulla on mahdollista luoda kauniita ja yksityiskohtaisia abstrakteja taideteoksia, ilman aiempaa osaamista taiteentekemisestä. Vahavärit kuivuvat silmänräpäyksessä, jonka jälkeen voi vielä päästää mielikuvituksensa valloilleen, ja raaputella teokseen metallisella piirtimellä esiin esimerkiksi hahmoja, muotoja tai tekstiä.

Elektronista musiikkia saadaan aikaan kerrostamalla ääniä, joita voidaan luoda joko synteettisesti soittimilla, tai samplepohjaisesti yksittäisiä ääniä taltioimalla. Sen tekemiseen tarkoitettuja laitteita voi kytkeä toisiinsa eri tavoin, mahdollistaen kokeilullisen lähestymistavan musiikin luomiseen, missä tutkitaan miten erilaiset laitteet toimivat ”puhumalla toisilleen” ja täyttävät erilaisia rooleja kukin yhtenä musiikin koostavana kerroksena: esimerkiksi rumpukone tuottaa perkussiivisia ääniä sekä niistä toistuvan rytmin, jonka päälle voi syntetisaattoreilla täydentää vaikkapa bassolinjan sekä melodian. Samplerin avulla on mahdollista taltioida mielikuvituksekkaasti pätkiä esineiden soinnista, omasta äänestä tai vaikka musiikista puhelimen avulla ja tuoda ne osaksi soivaa äänimaailmaa. Mielenkiintoisia lopputuloksia on helppo saavuttaa täysin vahingossakin, ja siksi tämän musiikintekotavan keskiössä onkin tutkimuksellisuus kaikenlaisen aiemman osaamisen sijaan!

Tervetuloa mukaan ilmaiseen työpajaan!